mohaç savaşı

quod erat demonstrandum
osmanli devleti bu savasta macaristan ordusunu buyuk bir yenilgiye ugratmistir(1526).osmanli ordusunun basinda kanuni sultan suleyman olmakla birlikte, savasta osmanli’nin buyuk vezirleri de vardi. dunyanin en kisa suren meydan muharebesi oldugu soylenmektedir (2 saat). savas, habsburglar’la yakinlasan macaristan’in kendisine yonelik olarak tehdit oldugunu goren osmanli devleti’nin bu konudaki endiselerini giderecek taleplerini iceren anlasma girisimlerinin sonucsuz kalmasi uzerine askeri guc kullanma kararinin sonucudur. iki ordu budapeste’nin guneyinde mohac kasabasi yakinlarinda karsilasmis, sayica ustun osmanli ordusunun (60 bin asker) hafif suvarileri ve o zamana kadar avrupalilarin karsilasmadiklari 300 seyyar top ve etkin tufek kullanimi sayesinde macar ordusunun (tamami 30 bin asker civari) esas gucu olan agir suvarilerini kisa surede imha etmelerini takiben agir macar yenilgisi ile sonuclanmistir.
vikipedi
freagl dreams
macar krali 2. layos’un; sarlken ile akrabalik kurup, osmanli devletine karsi iran safevi devleti ve sultan suleyman hanin hakimiyetindeki eflak ve bogdan beylikleriyle ittifak kurmasi, papaligin hacli ruhu ile hiristiyanlari kiskirtmasi ve esir fransiz krali icin annesinin, osmanli sultanindan yardim istemesi uzerine bu sefer tertip edildi. 23 nisan 1526’da istanbul’dan hareket eden kanuni, 29 agustos 1526’da macaristan ve hacli ordusunu mohac meydan muharebesinde buyuk bir maglubiyete ugratarak, zafer kazandi. macaristan kralliginin bassehri budin (budapeste) dahil macaristan, erdel (transilvanya) turklerin hakimiyetine gecti.
greyfurt
1526 yılında osmanlı imparatorluğu ile macaristan krallığı arasında gerçekleşen meydan muharebesi. kanuni yönetiminde osmanlı kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.
independence
bugun bu savaşın sürdüğü zaman kadar zamanda kadikoy'den taksime gidilemiyor, bu kadar kisa suren ancak dunya tarihini degistiren savas. muhtesem yuzyil'da savasin plani pargali ibrahime atfedilmis olsa da aslinda plan bali beye aittir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol