timurlenk

karpuzz
adı emir timur olan bu devlet erbabıdır; savaş sırasında bacağına aldığı bir mızrak darbesi sonucu sakatlanması nedeniyle ’aksak timur’ da denir. kayınpederini öldüren ve soydan gelmediğinden tahta çıkmasını engellemek için kendisini de öldürmek isteyenlerden intikam almak için öldürme makinasına dönüşmüştür. çok güçlü, zeki, kurnaz, hırslı ve acımasızdır.
karpuzz
osmanlı imparatoru yıldırım beyazıt ile, o vakti zamanda ikisi de yeryüzündeki bütün toprakları ele geçirmek ve hegemon güç olmak isteğinde saplantılı olduğu için aralarında büyük bir çekişme mevcuttur. cengiz han soyundan gelmediği için hükümdar bile olamayan bir adamın koskoca cihan imparatoru yıldırım beyazıt’a yazdığı cüretkar mektuplar bu çekişmenin başlangıcıdır ve başlarda önemsenmez lakin iş kışkırtmaya ve caiz tabirle belden alta vurmaya başlayınca zamanla şekil değiştirmeye başlamış ve iki büyük arasında sözlü çatışmaya ve sonrasında savaşa varmıştır. birbirlerine yolladıkları resmi yazışmalarda hitap şekilleri ’sayın öküz’, ’gözü kör zavallı’ şeklindedir ve büyüyerek nefrete kine dönüşür. timur, yıldırım’a meydan okuyarak savaşa sürüklemiştir ve türklere büyük bir kötülük yapmış, yükselme döneminde duraklatmıştır. türk olduğu söylense de bilakis moğoldur ve bu sebeple başlarda osmanlı buyruğuna girmeyi kabul etmez. ankara savaşı yapılır ve timur galip gelir. yıldırım beyazıt’ı esir alarak bir kafese yerleştirir ve ibret olarak anadolu’da şehir şehir dolaştırıp türlü işkenceler yapar. zaten yıldırım da delirmesine ramak kala, olanları gururuna yediremez ve yüzüğünde sakladığı zehiri içip intihar eder.
timur osmanlı’nın bünyesine kattığı ve zorlukla zaptettiği bütün anadolu beyliklerine bağımsızlıklarını tekrar vererek her şeyin başa dönmesine sebep olur.
o zamanda bütün coğrafyada hüküm süren ve en korkulan iki adamdan birinin topal birinin de tek gözünün kör olmasından dolayı timur’un yıldırım beyazıt’a söylediği ’koskoca dünya bir körle bir topala mı kaldı?’ meşhur söz burdan gelir.
yorulmaz savasci
büyük türk hükümdarlarından biridir.
“biz ki, mülûk-ı tûrân, emîr-i türkistânız!”, “biz ki türkoğlu türküz!”, “‘biz ki milletlerin en kadîmi ve en ulusu türkün başbuğuyuz!” diyen kişidir.yıldırım bayezid’in rum kanı taşıdığını,artık türk olmadığını mazeret göstererek onu cezalandırmıştır.
kalia
hakkında bir de rivayet anlatılır.
derler ki ankara savaşından sonra yıldırım bayezid’i karşısına alır ve şöyle der: "ey yıldırım bu dünya sen gibi bir kör ile (yıldırımın bir gözü görmemektedir) benim gibi bir topal’a kaldı ise vay onun haline!"

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol