portakali soydum basucuma koydum

beatrix
bir tekerleme ba$langicidir. "ben bir yalan uydurdum.." $eklinde devam eder. ama soyulan portakal genelde ba$ucuna konmaz yenir.
seha
kimin icat edigini oldukca merak ettigim sozlerdir.o portakal niye soyulur?niye basucuna koyunur?sonra niye yalan uydurulur?bu yalan portakalla ne ilgisi vardir? en onemlisi bu tekerlememsi seyi yaratan kisinin aklina bunlar nereden gelmistir? bu sorularin cevaplarini merak etmem ile birlikte cocuklarin gelisiminde bu tekerlememsi seylerin olumsuz etkileri olduguna inanmaktayim.
ngn
bir rivayete göre bu tekerleme türkler anadoluya yeni yeni yerleşmeye basladıkları zamanlarda ortaya çıkmıştır akdenize yeni yerleşen türkler o zamanlar portakalın yendiğini hemen keşfedememişler ve portakalın başucuna konulan birşey olduğunu zannetmişlerdir.portakalın yendiğini ilk farkeden de bir çocuktur ve bu tekerlemeyide portakalı yemeyip de basucuna koyanlarla dalga geçmek için uydurmuştur.baska bir rivayete görede portakalı ilk yiyen kişi portakalı çok lezzetli bulup yemede yanında yat demiş ve bunu duyan cocuklar portakalın lezzetini vurgulamak adına basucuma koydum yani yemedim yanında yattım diyerek bir tekerleme uydumuslardır. kaynak:jingles of the anatolia
goetica
pek çok değişik şekli olan sayışma tekerlemesidir.genellikle başında çıkan mı kalan mı diye sorulur.

portakalı soydum,başucuma koydum,ben bir yalan uydurdum,duma duma dum,kırmızı mum,dolapta pekmez yala yala bitmez,ayşecik cik cik cik,fatmacık cık cık cık,sen bu oyundan çık.
addicted to pain
çocuk tekerlemesi olması çok ilginçtir."başucuna koymak" ne demektr abi bi kere?başucu iyi bir çağrışıma sahip değildir aziz türkçemde.hadi buraya kadar biz fesatız diyelim.ya gerisi?"duma duma dum" bu nedir? ne efektidir? bu bi kere direk çatır çatır zikme efektidir.ayıptır.yuhtur yani.nasıl bir fantazidir.
dugmeburun
portakaaaalııı soydum
basucuuuuma koyduuum
ben bir yalan uydurduuum
duma duma dum, kirmizi mum
dolapta pekmez yala yala bitmez
aysecik cik cik
fatmacik cik cik
sen bu o yun dan cik

uzatmalı kısımların yanısıra yer yer hızlıca söylenen,bir çok değişik türevi olan tekerleme.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol