kömürde sandvic

sinirsahibi
1. bir diger adi ekmek arasi inek olan guzide gida urunu. izmir’den baska yerde yapilani ancak aperatif olabilir. en lezzetlisi eskiden cumhuriyet meydani’nda efes bufe’de yapilirdi. ancak bufeler kalkinca madalyayi bornova’da bulunan aynali bufe almistir.

soyle ki: siparis almak icin sadece sizin gitmeniz yeterli olmayabilir, usta sizi pek umursamaz ka$ar dograr, sucuk keser. ne zaman arkanizda 10-15 kisilik bir kuyruk oldu, o zaman $ov baslamis demektir. yillarin verdigi deneyim ile usta ciraga iki kas goz eder tezgahin basina duran ikili robotlasmis bir sekilde i$e koyulurlar, bir sandvic ekmeginin ic yarisini diger sandvic ekmeginin dis yarisi kapatacak sekilde, tezgahin buyuklugune gore 15-20 ekmek dizilmistir. eski metal 100.000 liralar kalinliginda kesilmis sucuk ve salamlar komur izgarasina birakilir, ustanin elleri sosis kabina gider ve iki uc avuc belki de dort avuc, boyuna kiyilmis sosis yine izgaranin mazgalsiz bolumunde tereyagi ile kizarmaya alinir, bu sirada tezgah basinda burnunuza gelen kokudan bir yuzunun pistigini farkettiginiz sucuklar usta tarafindan ma$a ile metronomdan daha hassas peryotlarda tak tak sesleri ile cevirilerek tersyuz edilir ki bu hareket dunya uzerindeki en otomatize hareketlerdendir.
izgaranin uzerinde isinmis ekmekler ciraga yapilan goz isaretinden sonra cirak tarafindan ketcaplanir. bu arada usta ciragin ekmekleri ketcaplama hizina esit bir sekilde ve bu harekete paralel yonde, ekmeklerin icine domates ve tursu dizer. bir ekmege 10ar-15er dilim sucuk ve salam, ceyrek avuca yakin da sosis konmak suretiyle ekmegin yuzlerinin birbirine 90derece dik tutulmasi saglanir. bundan sonrasi ise siparisi verenin komurde sandvici yemedeki ustaligina kalmistir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol