türkiye nin eurovision 2013 e katılmaması

independence
trt tarafindan az once yapilan aciklama.

aciklama $u $ekilde;

-----------------------------spoiler----------------------------:

kurumumuz, üyesi bulunduğu ebu’nun (avrupa yayın birliği) eurovision şarkı yarışması’na, 1975 yılında ilk kez katılmış ve bu güne kadar toplam 34 yarışmada yer almıştır.

ancak; 1976-1977-1979 ve 1994 yıllarında ise çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı almıştır.

şarkı yarışması dönemi içerisinde ilk defa 1997 yılında şebnem paker’in yorumladığı “dinle” adlı eser üçüncülüğü kazanmıştır. böylece türk kamuoyunun yarışmaya ilgisi artmış ve hep üst dereceler beklenir olmuştur.

2003 yılında letonya/ riga’da sertab erener’in yorumladığı “everyway that i can” isimli eserin birinci olması, türk kamuoyunun tüm dikkatlerini üzerine çekmiştir.

trt son 10 yıl içerisinde; bir birincilik (2003), üç dördüncülük (2004, 2007, 2009) iki yedincilik (2008, 2012), bir ikincilik (2010)’le tarihi bir başarıya imza atmıştır.

2000’li yıllarda türkiye’yi temsil eden yarışmacıların başarısında oylama sisteminin değiştirilmesinin ve izleyici oylamasının (televoting) etkisinin büyük olduğu değerlendirilmektedir.

nitekim izleyici oylamasına geçilen 2003-2010 yılları arasında sanatçılarımızın elde ettiği başarılar daha yüksektir.

2011 yılından itibaren izleyici oylarının etkisi %50’ye indirilmiştir. (%50 izleyici, %50 jüri)

bu kararın alınmasında ebu’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin (almanya, fransa, ingiltere, ispanya, italya) son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir.

nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke (almanya, fransa, ingiltere, ispanya, italya) yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır.

bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik.


2013 yılında isveç/malmö şehrinde yapılacak 58. eurovision şarkı yarışması için bir ön hazırlık çalışması yapılmış ve bunun için 02 kasım 2012 tarihinde müzik sektörünün ve medyanın yer aldığı ve geçmişteki yarışmalara katılarak belirli derece almış sanatçı, besteci, aranjör, vb. kişilerden oluşan eurovision şarkı yarışması ikinci özel danışma kurulu istanbul radyosunda toplanmış ve katılımcıların eurovision şarkı yarışmasına hangi yöntemle eser seçerse daha iyi bir sonuç elde edeceği konusunda görüşlerine başvurulmuştur.

trt, bu yil yarişmaya katilmayacak çünkü yarişmanin haksizliklarina karşi çikiyor

bu yıl isveç/malmö’de yapılacak olan 58. eurovision şarkı yarışması’na ekonomik nedenlerle bazı ülkelerin katılamayacağı yönünde de duyumlar alınmıştır.

trt’nin ebu (avrupa yayın birliği) üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği eurovision şarkı yarışması’na katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir.

bu kapsamda kurumumuz, 2013 yılında isveç’de düzenlenecek 58. eurovision şarkı yarışması’na katılmama kararı almıştır.

bundan sonraki süreç içerisinde, eurovision şarkı yarışması ikinci özel danışma kurulu üyelerinin görüşleri de dikkate alınarak, kurumumuzun daha sağlıklı ve faydalı değerlendirme yapması ve ileriki yılların stratejisini oluşturması planlanmaktadır.

-----------------------------spoiler----------------------------

yerinde bir karar olmu$tur. yok yere saatlerce ekrana kilitleniyorduk.
derdiolanneylesin
gerekcesiyle birlikte yerinde bir karar olmustur. zira son yillarda herkesin de bal gibi bildigi gibi puanlar basaridan once cografi ve siyasi yakinliga gore verilir olmustur. bazilarinin buna bir sekilde tepki gostermesi gerekiyordu. bu tepkinin turkiyeden gelmesi ise olayin sevindirici yani. en azindan maddi sikinti ya da siyasal dusmanliklar dolayisiyla alinmis bir karar degil.
pinhan
isabetli bir karardır. hande yener mi ajda pekkan mı yok sesi çıkmadı mı aman çok mu bağırdı gibi saçmalıkları yaşamayacağımız bir yıl olacak demek ki 2013.
independence
trt eurovision’a katilmamanin yani sira yari$mayi da ekranlarina ta$imayacakmi$.

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/magazinhatti/23279476.asp
independence
turkiye’nin ve bir kac ulkenin daha boyle bir karar almasi neticesinde avrupa yayin birligi(ebu) eurovision oylamalarinda buyuk degi$ikliklere gitmeye karar vermi$.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol