istanbul a özel vergilendirme sistemi

independence
dun aklima gelmi$ti boyle bir $ey, bugun de sozluge aktarayim istedim.

oncelikle bu sistemde amac ne?

istanbul’a gocu engellemek, dogu bolgelerinin cazibesini arttirmak.

$imdi $oyle bir du$uncem var benim;

istanbul’da vergiler diger tum illerde oldugu gibi %18. yani diyarbakir’da da oran ayni, $irnak’ta da, istanbul’da da. yok i$te oyle olmaz. istanbul’un vergilendirme oranini %20 yap, dogu illerininkini %16 yap. %2 puanlik vergi farki nufusu gozonune aldiginda birbirini notrleyecek durumda. ben raziyim %20 odemeye, yeterki bu goc ya$anmasin, herkes kendi iline donsun. dogu illerinin vergilendirme oranlarini du$tugun zaman zaten otomatik bir cazine cikacak ortaya. %4 oranindaki bir vergi farki pek cok insan icin buyuk rakam. boylelikle goc engellenecek, daha once goc eden insanlarin doguya geri donmeleri icin sebep yaratilacak.

bitmedi.

doguya geri donmek isteyen insanlara devlet sifir faiz ve uzun vadeli krediler verecek. al diyecek bu parayi, esas i$ine don, hayvancilik yap ciftcilik yap. 20 bin lira verecek misal, 10 yil vadeli, sifir faizli. vergi du$mu$ %16 lara, devlet faizsiz uzun vadeli kredi vermi$, e pek cok insan bu durumun cazibesine kapilir.

peki istanbul nufusu azalinca kaybolan insan gucu?

istanbul’da i$sizlik almi$ ba$ini gidiyor zaten. kaybolan i$ gucunu i$sizleri alakali departmanlara yerle$tirerek telafi edeceksin, boylelikle i$sizlik de azalacak. dogudan gelen adami nasil olsa uc be$ kuru$a cali$tiririm ben zihniyetindeki i$veren de adam gibi maa$ odemek zorunda kalacak, zira insan gucu azaldi, i$siz adam artik i$ secer oldu. bu sebeple i$veren kaliteli i$ gucune hakettigi parayi odeyecek, istanbul’da ki$i ba$ina du$en gelir hem nufusun azalmasi hem de kaliteli i$ gucu sebebi ile artacak.

istanbul once pilot bolge olarak secilecek, ba$arili olursa bu sistem diger buyuk $ehirlerde de ayni $ey uygulanacak. dogudaki vergi oranlarinin du$mesi doguda ki ya$am standartini da yukseltecek. bu arada devlet doguya ciddi yatirimlarda bulunacak, bolgeyi bir sanayi merkezi haline getirip i$ alanlari yaratacak.

al ben sana yaptim plani sevgili devlet, sen de bi zahmet uygula bari.
independence
bu plana ek olarak dogudaki fiyatlarin istanbul fiyatlarina nazaran cok daha ucuz olmasi gerekmekte. istanbul’da vatanda$ ekmegi 1 liraya aliyorsa doguda vatanda$ bu ekmegi 30 kuru$a alabilmeli. devletin doguya hissedilir olcude pozitif ayrimcilik yapmasi $art. ozellikle temel ihtiyac maddelerinde vatanda$ alimda zorlanmamali ki o cografyaya yeniden donu$ saglayabilsin. doguya sanayile$me adiminin yani sira sosyal ya$am, saglik ve egitim konusunda da buyuk yatirimlar yapilmali.

ozetle dogu insani kendi cografyasinda belirli bir standartta ya$ayabilmesi icin yeterli olan parayi kazanabilmeli, ayrica sosyal egitim ve saglik anlaminda da tatmin edilmeli.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol