türkiye nin vurmasına suriye nin sessiz kalması

independence
malumunuz 3 ekim 2012 suriye den akçakale ye top atışı olayi sonrasi akcakale’de 5 insanimiz ya$amini kaybetti, bunun uzerine de turkiye suriye’ye kar$i yogun bir misillemede bulundu;

(bkz: 3 ekim 2012 türkiye nin suriye yi vurması)

turkiye’nin suriye topraklarini vurmasi sonrasinda pek cok yer farkli sayilar telaffuz etti. 34 suriyeli askerin ya$amini kaybettigine yonelik haberleri 24 ve nihayet bugun 14 suriyeli askerin ya$amini yitirmesi $eklindeki haberler takip etti. konu ile alakali henuz resmi bir aciklama yapilmadi.

birak 34 u 24 u 14 u, 4 dahi olsa suriye’nin sessizligini izah edemez. bu sessizlik iki $ekilde ozetlenebiliyor benim zihnimde.

1- suriye yaptigini kabul ediyor ve turkiye’nin tepkisini mecburen sindirmek zorunda kaliyor.

bu benim kit kanaat cali$an aklima bile fazla geni$ bir du$unce gibi geldi. dunyaya posta koyacaksin ama turkiye topraklarini vurunca sessiz kalacaksin. ihtimal dahilinde degil gibi olsa da yine de bu veri elimizde bulunsun.

2- kapali kapilar arkasinda cok buyuk planlar gercekle$iyor.

intikam soguk yenen bir yemektir dusturundan hareketle suriye’nin etkin isimleri kapali kapilar arkasinda ba$ka ulkelerin de destekleri ile kimi planlar yapiyor olabilirler ki yapilan her planin sonu sava$tir. suriye $u anda icsava$i ile me$gul. boyle bir donemde turkiye’ye sava$ acmaya akli selim olan kimse cesaret edemez. amac once icsava$i halledip ardindan turkiye’den intikam almak olabilir ya da ba$ka ulkelerin de destegi ile(iran, rusya, çin, vs.) ordunun guclendirme cali$malari yapilip ardindan turkiye’ye sava$ acma ihtimalleri olabilir.

her halukarda suriye’nin bu sessizligi hic hayra alamet gibi gelmiyor bana. turkiye’nin hakliligini sorgulamiyorum kesinlikle, o konuda da muhtelif yorumlar olacaktir elbette. sorguladigim $ey suriye’nin boyle sessiz kalabilmesi. turkiye bir teror orgutunu vurmadi, gitti koskoca bir ulkenin kendi ordusunun askerlerini vurdu. orgut dahi vuruldugunda bire bin ile kar$ilik vermeye cali$irken, bir ulkenin bir devletin sessiz kalabilmesini aklim almiyor benim.

son teori: aslinda suriye sesini alabildigine yukseltiyordur da medyamiz bunu bize duyurmuyordur, hukumet medya uzerinde yine baski kurmu$tur, bu da du$unulmesi gereken bir ba$ka etken.

bir sabah uyandigimizda gazetelerin man$etlerine "suriye ordusu gaziantep’ten turkiye’ye giri$ yapti" gibi bir haberle kar$ila$irsam ben $a$irmam. sen de $a$irma diye yazdim tum bunlari sevgil okur. operim.
hittheroad2timesjack
yukarıdaki yazarı öperekten sözlerime başlarım.

#1058881 den hareketle benim fikrim bu sessizliğin kaynağı suriye nin hali hazırda bir iç savaşta olmasıdır. şayet böyle bir durum olmasaydı millet savaşa hayır diye sokaklara dökülmeden füze seslerini işitirdik rabbim korusun.
kaldı ki suriye nin arkasında her fırsatta desteklerini belirten rusya ve çin gibi ülkeler var iken bu kaçınılmazdı. bu yorumu güçlendiren şöyle de bir durum var türkiye suriye yi vurduktan sonra olaylar kesilmedi. bugün bile hatay a bir süre top parçaları yağmış. yani suriye diyor ki çok da umurumda değil türkiye, ben bu durumdan çıkayım hesaplaşırız. öyle ya da böyle suriye deki iç savaştan esad ın galip çıkması ikili ilişkilerin dumur olması anlamına gelmektedir. alın size iki ucu bir boklu değnek daha. iç savaştan esad ın galip gelmesi mi yoksa mağlup olarak ayrılması mı.

ha şöyle bir konuda var millet dışarda 8. biraya geçmişken bir cuma gecesi siz burada ne yapıyorsunuz demeye kalkarsanız olmaz, demeyin öyle, ayıp.
benduruyorumsebagitti
suriye’nin sesini yarın bir gün, yine sağda solda patlayan bombalar, basılan karakollar, pusuya düşürülen askerler olarak görebileceğimizden olabilir bu sessizlik. ya da...

ya da evet zeytinyağlı bir yemektir suriye’nin yemeği, ki soğuk da yenebilsin. sizin oyunlarınız varsa bizim de var diye kankaları iran ve suriye ile bir çorap örmeye başlamış da olabilirler ve bizim efelenmelerimiz de yumak yumak destek olabilir bu planlara.

şimdi sen, suriye topraklarıma saldırdı, vatandaşlarımı öldürdü diyorsun ya. suriye’de part-time silahlı çatışmalara giren sözde muhalif, teröristleri besleyip büyüttüğün gerçeğini es geçerek. ha işte onu sana hatırlatır suriye, senin gibi kürsüye çıkıp atıp tutarak değil muhtemelen. kürsü kabadayısı değildir, harbi kabadayıdır adam. yumruğu yediğinde anlarsın ama ah o yumruk senin gözüne gelmez ki, gider gariban vatandaşımın tepesinde tepesinde patlar, güzelim memleketimin. yanarım da ben buna yanarım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol