istanbul da gece hayatı

independence
fazlasi ile a$inayim bu hayata, bilen bilir. bir donem cikmadigim gece yoktu, mutlaka her gece bir kac barda geceyi sonlandirirdim. bu sebeple oldukca bilgiliyimdir bu hayata dair.

once biraz eskilerden bahsedicem. biraz eskiler dedigim gercekten biraz eskiler, cok gecmi$ degil yani, iki uc sene oncesine kadardan.

gerek taksim olsun gerek kadikoy olsun istanbul gece ya$aminin odak noktalaridir. bebek etiler falan da bu kapsamda sayilir ama mekan sayisinin azligi sebebi ile buralari ayni kategoriye almiyorum. konu kadikoy ve taksim olmali.

iki uc sene oncesine kadar buradaki mekanlar fiyat & kalite oranina sahiptiler. fiyat coksa kalite cok, fiyat azsa kalite az. mantikli bir orandi, herkes tarafindan da kabul gormu$tu. ki$i butcesine gore gider yer icer cikar giderdi. iyiydi yani.

sene 2012.

her ne degi$ti ise artik, fiyat & kalite orani tamami ile kendini yitirdi. fiyat ne olursa olsun kalitesizlik had safhalara tirmandi. ucuz fiyatli mekan zaten kalmadi gibi bir $ey. istiklal caddesinde yahut kadikoy’de 4. katta kohne bir mekanda dahi satilan sulu biranin fiyati 7 liralarda geziniyor. oysa cadde ustu ferah havadar bir mekanda da fiyat ayni. 4. kattaki mekan sahibi gelen az sayida mu$teriden ne kopartabilirsem kardir gozu ile bakiyor olaya. cok hatali bir tutum ama bu i$ler de artik bu $ekilde yuruyor anladigim kadari ile.

mekan cali$anlari da kalitesizlikte sinir tanimiyorlar. yakin zamanda kadikoy’de bir mekana giren guzel bir kac kizin arkasindan o mekanin cali$anlarindan iki tanesinin kürtçe agza alinmayacak laflar sarfettigine bizzat $ahidim ki kurtce’yi konu$amasam dahi farsca’ya olan yakinligim sebebi ile biraz da olsa anlayabiliyorum. sonra neden kürtleri hor goruyorlar dersiniz, bak basit bir ornek verdim sana. ekmegini yedigin yerde boyle hayvanlik boyle $erefsizlik yapmasaydin kimse gikini cikartmazdi. elbet bu ornek geneli kapsamamakta, sirf yeri geldi diye yazdim.

son zamanlarda istanbul gece hayati artan $iddet olaylari ile de gazetelerin man$etlerinde. kadikoy’de hemen hemen hicbir zaman meydana gelmeyen olaylar bir anda sikla$ti bir anda gazete man$etlerine ta$indi.

ornek;

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/38788/21567036/1/bar-onunde-dehset-anlari.aspx

adamin belinde silah, hic endi$e etmeksizin garsona sikiyor, diger garsonlar da hic endi$e etmeksizin adami hallac pamuguna ceviriyorlar. insanlik hangi donemde ust uste bu kadar sinifta kalmi$ti ki?

istanbul’da gece hayatina sevgiliniz ile herhangi bir kiz arkada$iniz ile dahil oldugunuz gece resmen hayatiniz pamuk ipligine bagli oluyor. istanbul’da kültür yozla$masi inanilmaz seviyede. birak gece hayatini, gunduz gozu ile bile sevgilinizle el ele kol kola dola$amaz bir hale geldi bu $ehir. kaldi ki gece ya$aminda her $ey karanliklar altinda cereyan ettigi icin risk cok daha buyuk.

eskiden sevgilimizin elinden tuttugumuz gibi solugu aldigimiz barlar bugun onunden gecilebilecek halde degil. i$letmeler el degi$tidi, i$letmeler belirli bir kac ki$inin(mafya) eline gecti ve cali$anlar da bu kesimden secilmeye ba$landi.

istanbul gece hayati öldü ve artik kalp masaji olsun suni teneffus olsun kâr edecek durumda degil. henuz kimsenin bilmedigi el degmemi$ bir kac mekan di$inda gidilecek hicbir yer yok, kalmadi. cok yazik oldu bu $ehre.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol