bdp lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması

independence
asli "bdp li milletvekillerinin dokunulmazluklarının kaldırılması" olmasi gerekiyordu, olamadi.

son gunlerde hem meliste dile getirilen, hem de medyada sikca soz edilen bir konu. ozellikle 17 ağustos 2012 bdp pkk buluşması uzerine iyice $iddetlendi bu konu$malar. e sen ulkenin onbinlerce insaninin canini alan bir terorist orgutun elemanlari ile sarilip opu$ursen her $ey konu$ulur, bu az bile.

tbmm ba$kan vekili ve akp kayseri milletvekili sadık yakut konu ile alakali $unlari soylemi$;

-----------------------------spoiler----------------------------:

yakut, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik mhp önerisine ise anayasa ile yanıt verdi. anayasa’nın dokunulmazlıklar konusunda çok açık hükümleri olduğunu vurgulayan yakut, 83. maddede dokunulmazlıklarla ilgili 2 istisnadan söz edildiğini söyledi.

bunlardan birinin seçim öncesi soruşturma başlatılmak kaydıyla, devletin ve ülkenin bölünmez bütütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayalı damokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerle ilgili dokunulmazlık olmadığını belirtti. ikinci olaraksa ‘terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak ve desteklemek’ gibi ağır cezalık suç üstü hallerde ’milletvekili dokunulmazlığının’ olmadığının altını çizdi. bugün kck iddianamelerinde ve bdp’li vekillerle ilgili fezlekelerde bunun görüleceğini belirten yakut, "anayasa’da ağır cezalık suçüstü haller açıkça sıralanmış. o zaman mahkemeler dokunulmazlığın kaldırılması için fezleke hazırlayıp başbakanlığa, adalet bakanlığı’na, meclise göndermek yerine gerek görüyorsa doğrudan dava açmalılar" dedi.

-----------------------------spoiler----------------------------

yani aslinda anayasa bu konuda bir serbestlik sagliyor demek ki. eger bir milletvekili terore yardim ve yataklik ediyorsa, teroru ve teroristi ovuyorsa, anayasal olarak o $ahsin dokunulmazliginin kaldirilmasi ve yargilanmasi mumkun.

mademki anayasamizda var boyle bir madde, mademki terore kar$i boynu kildan ince olanlarin dokunulmazliklari kaldirilabiliyor, bu durumda beklenmesi hata. bdp’li milletvekillerinin gerek gorulenlerinin dokunulmazliklari derhal kaldirilmali ve bu ki$iler yargilanmali. en azindan mecliste teror uzantilari olmasin bari.
mesudiye
bdp’nin gücü dokunulmazlıktan değil kürd halkından aldığı aşikarken bir bütün olarak kürtler ortadan kaldırılmadıkça gücünden bir şey kaybetmeyen bdp ya da türevleri olacaktır.
independence
secimlere parti olarak degil de bagimsiz milletvekilleri olarak giren ve ardindan secim sonrasinda mecliste grupla$an bir parti nasil oluyor da gucunu kurt halkindan aliyor, madem ki kurt halki bu partinin arkasinda, yine nasil oluyorda bdp’lilerin secim bolgelerinde akp bdp’ye nazaran daha cok oy aliyor, bir $eyler soylemeden yazmadan once bunlari du$unmek gerek.

bdp’lilerin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi ise partinin gucunu kaybetmesi amacindan cok, suca i$tirak edenlerin yargilanmasi amaci ile olmalidir. nitekip zamaninda hadep’ten dtp’ye kadar partiler kapatildiginda da guc kaybetmediler, yine ba$ka bir isimle ayni insanlar yeni partiler kurdular, partilerin kapanmasi bir boka yaramadi.

bu arada bdp’nin kapatilmasi taraftariyim son bir suredir o ayri konu;

(bkz: bdp nin kapatılması)

dokunulmazliklarin kaldirilmasi ise bireylerin yahut partinin guc kaybetmesi amaci ile degil, yineliyorum suca bula$anlarin yargilanabilmesi adina olmalidir.
mesudiye
bir şeyler yazmadan söylemeden düşünmek gerekmiş miş. iyi de okuduğunun üzerine de düşünseniz biraz iyi olur.

bdp gücünü dokunulmazlığından değil kürtlerden alıyor dediğimizde elbette tüm kürtleri kastedecek değiliz. öyle ya da böyle sistemle bütünleşmiş durumdan memnun kürtlerde olacaktır. dolayısıyla siyasal tercihleri de farklı olabilir. zaten bir halkı bir partiye hapsederseniz bunun adı siyaset değil faşizm olur. örnek olarak tek parti dönemi chp siyaseti, kısmen 2002 sonrası akp siyaseti, alman nasyonal sosyalistlerin siyasetine bakmanız da yarar var.

bir bütün olarak kürtler dediğimizde elbette tüm kürtler değil bahsettiğimiz, sorunu "kürt sorunu" olarak tanımlayan bu beklentilerle meydanlara inen kürtlerin dinamik kesiminden bahsedildiğini anlamak için ekstra açıklamaya ihtiyaç duyan bir zihniyet için bu açıklama da nafile ama neyse.

siz yine pkk halkı tehdit ediyor bdp öyle alıyor diyerek kişisel tatmine yönelmekte hürsünüz.
independence
ba$bakan da fezlekelerin onlerine geldigi anda dokunulmazliklarinin kaldirilacagini soylemi$;

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22019736.asp

bunların hepsi meclise geliyor, önümüze gelecek. meclise geldiğinde bizler, dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı, dokunulmazlıklarını kaldırmak suretiyle vereceğiz. ondan sonrası artık yargıya aittir.
independence
malum dun ba$bakan bdp’liler ile alakali fezleke meclise ula$tigi zaman dokunulmazliklarinin kaldirilacagini belirtmi$ti;

#1061434

son dakika haberlerine gore fezlekeler meclise ula$ti. top $imdi milletvekillerinde. umarim dokunulmazliklari kaldirilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol