aynalı süpürge

ladycapulet
efendim bu da canım memleketim edirne’ye özgü bir aksesuardır/eşyadır, magnet olarak kullanılır ya da işte duvar süsü olarak. küçük, süslü püslü, üzerinde minik bir aynası olan bu ev süpürgesinin nereden geldiği hakkında değişik rivayetler vardır:

1-güzel bir gelin hanım varmış ve çok süslüymüş. bütün gün ayna karşısında süslenmekten ev işlerine dokunmaz, haliyle kayınvalidesini uyuz edermiş. kayınvalide de çareyi süpürgeye ayna takarak bulmuş ve "gelin! gelin! al sana aynalı süpürge hem aynaya bak, hem de işine bak" demiş.bu aynalı süpürgeler de böylelikle meşhur olmuş.

2-bu süpürgeler eski zamanlarda bir evin kapısının üzerine asılırmış ki "bu evde gelinlik çağda bir kız var ahali, duyduk duymadık demeyin" manasına gelirmiş. oğluna karı arayan anneler bu sayede görücü olarak bu evleri ziyaret edermiş.

3-kayınvalidesinden bıkan bir genç gelinceğiz kadının ne haltler ettiğini temizlik yararken görmek için bulmuş bu aynalı süpürgeyi.

rivayetler bu yönde. bu da memleketimin unutulmayan bir geleneğidir.bereket getirir derler, nazar boncuğu falan da var üzerinde ayrıca.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol