fetret devri

serco
ankara savasi sonunda anadolu’da turk birligi bozulmus ve osmanli devleti dagilma tehlikesi ile karsilasmisti. yildirim bayezid’in ogullari, babalarinin olumunden sonra taht mucadelesine basladilar. osmanli tarihindeki en buyuk kargasa donemi boylece baslamis oldu. fetret devri adi verilen bu donemdeki taht mucadeleleri, timur’un anadolu’da kuvvetli bir devlet birakmak istememesi ve bizans’in entrikalariyla daha da artti.

suleyman celebi edirne’de, isa celebi bursa’da, mehmed celebi amasya’da, musa celebi balikesir’de padisahliklarini ilan ettiler.

mehmed celebi ile musa celebi aralarinda anlastilar ve bursa’da vali bulunan isa celebi’yi ortadan kaldirdilar. mehmed celebi, suleyman celebi’nin de ortadan kalkmasi gerektigini biliyordu. bu amacla musa celebi’yi edirne’ye suleyman celebi’nin uzerine gonderdi. musa celebi, kardesi suleyman celebi’yi yenerek, edirne’yi ele gecirdi. ancak mehmed celebi’ye verdigi sozu tutmayarak edirne’de kendini padisah ilan etti. 1413 yilinda, son olarak musa celebi’yi de saf disi birakan mehmed celebi fetret devrine son verdi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol