yusuf ocak

sitivreyvaugin
meb’de çalışan bir devlet memuru, lise müdürü.

başlığın açılmasının sebebi ise şu haber;
-------------------------------------------------------------------------------
esenyurt nakipoğlu cumhuriyet anadolu lisesi’nde öğrenciler okul yönetiminin gerici baskılarına maruz kalıyor. kız öğrenciler için etek giymek adeta işkence haline getirilirken, erkek öğrencilere ise, "saçlarını uzatacaksan etek giy" denilerek birçoğu okuldan kovuluyor.

esenyurt nakipoğlu cumhuriyet anadolu lisesi’nde öğrenciler, okul yönetimi tarafından uygulanan gerici baskılarla eğitim hayatını sürdürmeye çalışıyor.

"öğrenciler okuldan kovuluyor"
esenyurt nakipoğlu cumhuriyet anadolu lisesi okul müdürü yusuf ocak’ın sabah saatlerinde yaptığı kılık kıyafet kontrolünde kimi öğrenciler, "eteği kısa" veya "saçı uzun" gerekçeleriyle okuldan kovuluyor. ocak’ın hışmına uğrayan kimi öğrencilerin ise isimleri öğretmenleri tarafından bir deftere yazılıyor. öte yandan sabah okula gelen öğrenciler, müdürün, "vatan sağolsun" tekmillerini yerine getirerek kontrolden geçiriliyor, tekmile yetişemeyen öğrenciler ise derslere alınmıyor.

"erkek öğrenciler tahrik oluyor, etek giymeyin"
etek giyen kız öğrencilere ayak bileklerine kadar uzun etek giyen öğrencileri örnek gösteren müdür, "erkek öğrenciler tahrik oluyor. etek giymeyin" şeklinde ifadeler kullanıyor. saçı biraz uzun erkek öğrencilere ise, "saçlarını uzatacaksan etek giy, öyle gel" diyen ocak, üşümemek için kazak giyen öğrencilerin de okula girmelerine izin vermiyor.



"eteklerle koşuyorsunuz, biz ne videolar gördük"
okul müdürü ve öğretmenler, kız ve erkek öğrencilerle ayrı bir konferans yaparak, "davranış ve kılık, kıyafet kuralları" içeren uyarılar listesi dağıtıyor. neden böyle bir uygulama yaptığını soran kız öğrencilere ise ocak, "sizler oturmayı kalkmayı bilmiyorsunuz, eteklerle koşuyorsunuz. biz ne videolar gördük. etek giyen kız öğrenciler merdivenlerden çıkarken erkek öğretmenler rahatsız oluyor, utana sıkıla ders anlatıyorlar. erkek bakar" şeklinde yanıt veriyor.

"ben özgürlükçüyüm, karma eğitim yapıyoruz"
"dindar nesil mi yetiştiriyorsunuz hocam?" şeklinde tepkilere ise okul müdürü, "ben dindar nesil yetiştirmiyorum. ben özgürlükçüyüm, karma eğitim yapıyoruz" diyerek karma eğitimi bir lütuf olarak öğrencilere savunuyor. okulda bulunan bazı öğretmenlerin, "etek görüntü kirliliği oluşturuyor" ifadelerine karşın, neden uzun eteğe tepki vermediğini soran öğrencilere ise, "biz uzun eteğe değil, kısa eteğe karışırız" şeklinde yanıt veriliyor.

"kız öğrenciyi saçından sürüklüyor, telefonları kurcalıyor"
okul müdürünün sicilinde sadece etek müdahaleleri değil, bir kız öğrencinin velisini arayıp, "kızınızın sevgilisi var. kızınıza bekaret testi yaptırın" demesi ve öğrencinin bu olaydan sonra okuldan ayrılmak zorunda bırakılması gibi insanlık dışı hamleleri de bulunuyor. öte yandan müdürün okul saati dışında erkek arkadaşıyla gördüğü bir kız öğrencinin saçından tutarak sürüklediği, telefonlarını topladığı öğrencilerin telefonlarını kurcalayarak gelen mesajlara yanıt vermesi de öğrencilerin karşılaştığı diğer vahim uygulamalara ekleniyor.

okul öğrencileri, bu uygulamalar karşısında milli eğitim bakanlığı’na şikayette bulunsalar dahi herhangi bir müdahalenin olmayacağını düşünüyorlar.

okul müdürü konuşmak istemedi
konuya ilişkin görüşlerine yer vermek istediğimiz okul müdürü ocak ise bahsi geçen ifadeler hakkında yorum yapmak istemedi.
------------------------------------------------------------------------------

koyun gibi bir toplum yaratma çalışmaları cidden işe yaramış.
benim çocuğum olsa ve müdür arayıp kızınızın/oğlunuzun sevgilisi var git test yaptır dese öncelikle bu insanın tedavi olmayı kabul etmemesi halinde hangi sektör olursa olsun iş bulamamasını sağlarım, sapıkça fikirlerini deşifre ederim, hayatına burnumu sokup yaşattığı rahatsızlığı kendisinede yaşatırım.

ama koyun gibi bir toplum olduğumuz için adam atını koşturmuş kimse gerekli mercilere bir şikayette bulunmamış dahası itaat etmişler.
muhtemelen kendisi de bağlı olduğu il milli eğitim müdürlüğündeki kadronun zihniyetini biliyor olacak ki bu kadar rahat davranma cesaretini kendinde bulmuş.

bu tipte insanların toplumun geleceği olan kuşakları hayata hazırlamadaki yetenekleri böyle ise yetişen kuşaklardan ne beklersiniz ki?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol