daha çok balkan türklerinin sadece osmanlı devleti döneminde değil, 1923 sonrası süreçte de 800 yıllık topraklarından hukukî ve manevi açıdan ‘ana devletleri’ olan türkiye’ye yaptıkları göçlerdir.
balkanlar dan anadoluya göçler
balkan türkleri’nin göçü yanısıra, cumhuriyet türkiye’sinin, etnik anlamda türk olmamalarına rağmen dinî kimlikleri nedeniyle balkanlar’da türklerle aynı sıkıntıları yaşayan arnavut ve boşnaklara da kapısını açık tutmasıyla, bu topluluklar tarafından yapılan göçleri de kapsar. bu gruplar da imparatorluk mirası ve akrabalık bağları nedeniyle türkiye’yi sığınılabilecek bir ülke olarak görmüşlerdir. bu perspektiften şeklen bakıldığında, balkan türkleri açısından türkiye, hemşehrileri olan m. kemal atatürk’ün kurduğu ‘ana devlet’ olarak görülürken; arnavut ve boşnaklar için ‘sığınılabilecek bir ülke’ olmuştur. arnavutlar ile boşnaklar da türk vatandaşlığına alınmışlar ve farklı bir muameleye tabi tutulmamışlardır.
milli mücadele döneminde, balkanlar’dan anadolu’ya göçler kısmen kesintiye uğrarken; göç edenler daha ziyade anadolu’daki kurtuluş savaşı’nda gönüllü olarak yer almak için kayıt dışı yollarla gelmişlerdir.
(bkz: balkan türkleri).(bkz: balkan kökenli türkler).
(bkz: balkan türkleri sözlüğü).
(bkz: selanik ten göç konulu piyes).
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?