balkanlardaki türk şehirleri

balkaner78
şimdiki bulgaristan sınırları içinde kalan deliorman, rusçuk, burgaz, eski cuma, filibe, hasköy(haskovo), kırcaali, köstence, razgrad, silistre, şumnu, tırnova, vidin, varna, yanbolu, plevne, pazarcık.
balkaner78
şimdiki yunanistan sınırları içinde kalan selanik ve çevresi ile, batı trakya kentleri:

dedeağaç - alexandroupolis (evros ili)
gümülcine - komotini (rodopi ili )
iskeçe - xanthi (iskeçe ili)
kumçiftliği - orestiada (evros ili)
dimetoka - didymoteichon (evros ili)
sofulu - soufli (evros ili)
ferecik / farecik - feres (evros ili)
şapçı - sapes (rodopi ili)
simavna / samavna - kyprinos (evros ili)
balkaner78
makedonya cumhuriyeti’nin büyük şehirleri:
başkent üsküp (skopje), kumanova, manastır, pirlepe, kalkandelen, gostivar, ohri, köprülü, vardar, iştip, ustrumca. onca dışarı göçten sonra makedonya’da şimdi bile türkler nüfus olarak 3. büyük etnik grubu oluşturmaktadır.

makedonya cumhuriyeti çok etnik yapıya sahip bir devlettir. 2002 sayımlarına göre en büyük nüfus 1.297.981 kişiyle makedonlar’a aittir. sonraki dağılım arnavutlar 509.083; türkler 77.959; romanlar 53.879; sırplar 35.939; boşnaklar 17.018; ulahlar 9695 şeklinde oluşmuştur.

makedonya cumhuriyeti’nde en yaygın din %64.7 ile makedon ortodoks kilisesi’ne bağlı ortodoksluk, %34.3 ile en yaygın ikinci din islam’dır. makedonya cumhuriyeti oran açısından türkiye, azerbaycan, almanya, fransa, ingiltere,avusturya, hollanda, belçika, kosova, bulgaristan, arnavutluk ve bosna-hersek’den sonra avrupa’daki en büyük müslüman nüfusu barındırır.

ülkede müslümanlar genelde arnavutlar, türkler ve boşnaklar olmasına karşın bir kısmı arnavutluk’ta yaşayan 40,000-200,000 kişi kadar küçük bir müslüman makedon da vardır. ülkede 1200 kilise, 400 cami bulunur. üsküp’de ortodoks ve islam dinine mensup insanlar için değişik okullar vardır.

kaynak: tr.wikipedia.org

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol