aztekler

made in heaven
and daglari’nin yuksek kesimlerindeki vadilerde yasamis ve 12.-16. yuzyillarda buyuk bir imparatorluk kurmus olan guney amerika yerli halkidir.16. yuzyildaki ispanyol istilasindan once,ortalama 5-nufu10 milyon nufuslu cok iyi orgutlu bu imparatorluk,14. ve 15. yuzyillarda guclenerek topraklarini bugunku bolivya,peru,ekvador ile arjantin ve sili’nin bazi bolumlerini icine alacak kadar genisletmistir.dusmanlarini yaralayarak esir almak teknigine dayali bir savas teknigine sahip olan azteklerin silahlari da dolayisiyla daha cok bu yonde is goren aletlerdi.hernan cortes komutasindaki azteklere gore cok daha az sayidaki ispanyol,binlerce aztek yerlisini oldurerek bu imparatorlugun ve halkin adeta kokunu kazimistir.
evrendeki en mutevazi insanim
baskenti tenochtitlan olan imparatorluk. hernan cortesin tufekli 500 adamina dayanamislardir. daha sonrada diger ispanyol ordulari gelmistir. dramatiktir ama en guclu olduklari donemde yikilmislardir, yine bu donemde asagi yukari bugunki meksika topraklarina hukmediyorlardi. guneylerinde mayalar vardi. bolivya, peru, arjantin bolgesi ise inkalar tarafindan yonetiliyordu. aztekler cok kuvvetli bir imparatorluk kurmalarina ragmen hicbir zaman guneye inip inkalarla temasa gecebilecek kadar teknolojiye sahip olamamislardir.
?imdi aklyma parayy da lidyalyrdan habersiz bir ?ekilde bulmu?lardyr. kakao çekirdekleri para olarak kullanylyyordu. gerçi her isteyen kakao çekirde?ini sökebilip kendi parasyny basyyordu ama olsun.
instrument
bir kaç gün evvel bu imparatorluğa ait olduğu sanılan 1 bebek ve 6 köpek mumyası arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkartılmıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol