vicdani reti eşitlik sanan insan

independence
aramizda bu du$uncede olan arkada$larimiz varmi$, yeni gordum.

tek sorum $u;

18 aylik askerlik yaptim ama hic askerlik yapma havamda degildim. o donemde vicdani ret diyenlerin gotunden $iringa marifeti ile kan alirlardi.

gun bugun, sene 2011. vicdani ret tarti$ilir durumda. eger "ben vicdani retciyim arkada$, askerlik yapmak istemiyorum" diyen biri cikar ve talebi kabul edilirse, hangi durumda benim bu $ahisla aramda bir e$itlik soz konusu olabiliyor?

$imdi denilecek ki devir degi$ti e tabi celik de degi$ti, kazin ayagi oyle degil i$te. devir her zaman degi$ir, dun olan bugun olmaz ama kimi spesifik kavramlar vardir ki uzerinde oynamak hatadir, gote girebilecek hatadir hem de. askerlik de bu kavramlarin ba$inda gelir.

esasen halen daha anlayabilmi$ degilim neyin e$itligidir bu.
gavatar the last failbender
yanılgı içindeki insandır muhtemelen çünkü vicdani ret bir özgürlük hakkıdır, eşitlik ile alaka kuramıyorum. dur bir dakika... kadın erkek eşitliği değildir bu değil mi? öyle olmadığını söyleyin! vicdani ret olayında buna destek vermeme rağmen böyle bir eşitlik olayından vurmaya çalışan insanlar olursa, gözümde bütün saflığını ve ciddiyetini kaybeder şimdiden söyleyeyim. neyse işte. bir özgürlük hakkıdır der geçerim ben.
mesudiye
başlık altında "askerlikle oynamak hatadır, göte girecek hatadır" denilerek askerlikle ilgili bazı şeylerin değişemeyeceği ve dolayısıyla vicdani ret diye bir hakkın mümkün olamayacağı söyleniyor basit bir dille.

ortaçağda engizisyon mahkemeleri vardı değişim isteyenleri asarak keserek yok ederek düzenin devamını sağlamaya çalışıyordu. ne oldu sonrasında engizisyon mahkemeleri korumaya çalıştığı düzenle yok oldular.

bugün askerliği savunacam derken kendisinden farklı düşünenlere basit cevaplar yetiştirmeye çalışanların sonunu da tarih gösterecektir.
biskuvit
çok zorda kalıyorsan ibnelik yap kardeşim dediğim durumdur. eşitlik meşitlik değildir, haşa sikimde de değildir. imkan verseler her vicdani ret yapacak adam(lafın gelişi) için 2 kız gönüllü olur bu ülkede.
aysemayse
dedem de 3 yıl askerlik yapmış,bu açıdan 12 ay askerlik yapanla dedem eşit midir??eskiden kızların üniversiteye alınması yasakmış, kadınlar oy kullanamazmış. bir çok kişi şu an rahat rahat konuştuğumuz konular dolayısıyla yargılandı, idam edildi ya da en doğal haklarından faydalanmaları engellendi. bu açıdan yaklaşılırsa, dünyanın hiç bir yerinde hiç bir eşitlik kavramı oturtulamaz, algılanamaz. düşünce, vicdan ve dini özgürlük herkesin hakkıdır. o yüzden evet vicdani reddi,dini, inanışı, ideolojisi v.b nedeniyle yapmak istemeyenlere verilmiş bir hak ve eşitlik olarak görüyorum. eşitlik tartışmasına başka dönem ve şartları karşılaştırarak girersek, bir çok başka şeyin de eşitlik tartışmasına girmek zorunda kalırız ki, o zaman olay ilk insanın da cep telefonu yoktuya kadar gidebilir.
theborek
sevgili panpinolar, hemen size özet geçeyim. vicdani retin sağladığı eşitlik şudur: "oooohhh taşaklarım çok güzel al 30.000 tsk ben gelmiyom" diyen abi ile "mmmmınaki 30.000i hayatım boyunca yan yana göremem lan ben" diyen abiyi eşitliyor. çünkü bu iki abi de askere gitmek istemiyor. bunun binbir tane sebebi olabilir. işi gücü vardır, tek çocuktur, ailesine bakması gerekir ya da askerden hayvan gibi korkuyordur. ne değişir? herkesin cayma hakkı olmalıdır. bunun sağladığı eşitlik budur.

gelgelelim elma ve armut gibi alakasız mevzuya. ben 12 yıl askerlik yaptım, bu adamlarla nasıl eşit olabilirim. bunu diyenler şuna cevap versin;

ben össye (adı öss o zamanlar düşün) girdiğimde tek sınav oluyordun iş bitiyordu. ayrıca, lise uzatılmamıştı.

benim kardeşimin hem lisesi uzadı hem össsi farklı sınavlar oldu at bok. devlet tertemiz 2 yılını yedi kardeşimin.
suçu neydi?
benden 2 yıl sonra doğmak.
devlet aldı, devlet verdi. yapacak bir şey yok.

askerlik konusunda da durum böyle. vicdani retin gerçekleşmeyeceği aşikar, ama olsaydı sağlayacağı eşitlik tartışmaya açık bir durum değil. 18den itibaren gitmek istemeyen herkes aynı hakka sahip olacaktı. önceki jenerasyonların ne halt yediği tartışmaya açık bir durum değil.


bir de bu gitmeyenler şerefsiz at bok ve onların yerine 2şer 2şer kadınlar askere gidecek ya. lütfen gitsin ya. lütfen gitsin amına koyayım. tribünlerden her gün twitterına şafak sayısını yazıp, caps lockla bağırırken o vatansever kızlar; herif orada gerçek mermilerle talim yapıyor. nereye gidiyorsun?



kaydetme öncesi edit: yağdırın eksileri yağdırın.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol