bedelli mutluluk

theborek
gençler, gerçekçi olsak? hayat paranın etrafında döner. paran kadar adamsın, net. toplum sana böyle bakarken devletin yaptığı bir yasa neyi değiştirir ki?

konu ile alakalı bir yazımdanhttp://www.konseptdisi.com/home/okan-kavurga/zengin-pi%c3%a7i-vergisi-81 alıntılamak gerekirse;

"gelin bu olaya şöyle bakalım: leylekler berke’yi istanbul’un en gözde semtlerinden biri olan etiler’de özel güvenlikli bir siteye bıraktı. ayda 5.000-15.000 tl kazanan anneciği ve babacığı evde yalnız kalmasın diye ona gürcü bir mürebbiye tuttu. berke daha 5 yaşındayken büyük adamların giyindiği markalardan giyinmeye başladı. özel okullarda okudu, özel hocalarla sınavlara hazırlandı ve her yıl ortalama bir araba parası talep eden üniversitelerden birine %100 babacık bursu ile kaydoldu. berke bir kere bile yumruk atmadı. berke hep konsol oyunları oynadı. berke canı sıkıldıkça milyarlık telefonunu değiştirdi. berke 18 yaşına geldiğinde babacığı onu sevindirmek için altına hemen 100 milyarlık bir araba kondurdu.

bu herifin askerde işi ne lan? bu ofise gidecek, güzel paralar kıracak ve erken emekli olup tekneyle açılıp bir daha gelmeyecek. bu adamın hakkı budur.

diyelim ki berke geliri 5.000 liranın altında bir aileye düştü. aile bir şekilde borca harca girip bedelli için gereken parayı biriktirdi, ama para o kadar fazla ki, sanki berke adam gibi askerliğini yapıp dönse de bu parayı ev vs için kullansa daha iyi gibi. hop, gitti bedelli.

olur ya, berke gözünü kararttı ve devletin sunduğu kredi ile bedelli yaptı. bir ömür taksit ödeyecek yani.

son olarak, fakir ama gururlu berke. açlıktan ağzı kokuyor. annesi etiler’de özel sitelere temizliğe gidiyor. adını berke koydum diyeyim siz anlayın. devlet kredi bile vermiyor durum o kadar kötü. ne yapacak bu çocuk şimdi?

ben söyleyeyim. çatır çatır askerlik yapacak. başka hiçbir alternatifi yok. mevcut paket onları kapsamıyor. peki bu bir ayıp mıdır? hayır. bedelliden yararlanacak olanlar zaten %1lik kesimi temsil ediyor. chp’nin bir dönem sunduğu önergesinde her berke bedelliden yararlanacaktı. sevgili chp, sizinle iktidar olduğunuzda ilgileneceğiz. en son berke için ajitasyon yapmanın anlamı yoktur. kredi çekebilse bile ömrünün sonuna kadar bunu ödeyip mutsuz bir hayat sürecektir. onun bu konumda olmasının sebebi bedelli değildir. cari açık diyebilirsiniz, dış borç diyebilirsiniz, kötü moneter politikalar diyebilirsiniz veya sosyal devlet yoksunluğu diyebilirsiniz. ne olursa olsun sonuç değişmeyecektir.

hayat adil değildir. doğduğunuz aile, eğitiminiz ve bulunduğunuz çevre her şeyi değiştirir. bununla başa çıkmayı öğrenin."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol