koca şiddetine karşı kadınlara nasihat listesi

elma sekeriiii
içler acısı durumun resmileştirilmiş hali. devlet olarak öyle çaresiz kalmışız ki "koca dayağına"; bu şiddetten en az hasarı nasıl alırız’a kafa yorup böyle bir nasihat listesi oluşturmuşuz.
bunu da buraya yazıyorum ki okuyan kişiler bu zihniyetteki ayıları kınayabilsin; sonra da dönüp acınası bir millete dönüşmüşüz diyebilsin.


izmir büyükşehir belediyesi’ne bağlı kadın danışma merkezi uzmanları; eşinden şiddet gördükten sonra kaçan vefakat sevgili ayılarının onları iknasıyla evlerine geri dönmek isteyen kadınlar için böyle bir liste çıkartmış. listedeki maddelere bakalım:

- evde şiddet sırasında saklanabileceğiniz güvenli bir yer belirleyip oraya kaçabilirsiniz.

- şiddet esnasında çıkışı olmayan banyo, tuvalet ve tehlikeli alet bulunan mutfak gibi yerlerden kaçınmalısınız.

- dayak anında cenin pozisyonu alıp başınızı darbelerden korumaya çalışmalısınız

- evden aniden ayrılmamız gerektiğinde kime sığınabileceğinizi önceden belirlemeli ve bu kişilerle önceden konuşup, önlem almalısınız.
- komşularınızla anlaşıp, şiddet anında seslerinizi duyduklarında emniyet güçlerine ihbarda bulunmalarını sağlamalısınız.isimsiz ihbarlar da kabul edilmektedir.

- daha önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarımızı ve belgelerinizi bir çanta içinde saklamalı ve çıkışa yakın kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutmalısınız. az da olsa bir miktar paranın da çantanızda bulunması iyi olur.

- mümkün olduğu ilk anda; 183, 155 ve/veya 156 no’lu telefonları arayarak yardım istemelisiniz.

- kimliklerinizin ve önemli belgelerinizin birer fotokopisini önceden bir yakınınıza vermelisiniz. **.



bu ülkede yaşamak zaten yeterince zorken bir de cinsiyet olarak ikinci sınıfa düşürülmek; hatta vasıfsız bir kategoriye hapsedilmek ne kadar acı...
independence
siz de kocaniza $iddet uygulayin, dayak yemi$ olsaniz bile en azindan "kolay lokma degilim ben" intibasi yaratip, bir sonraki $iddet eyleminde kocanizin daha iyi du$unmesini saglayabilirsiniz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol