rakı milli içki olsun

goshenit
avrupa birliği’nde (ab) indirimli oran uygulamasına dayanak oluşturması amacıyla rakıya coğrafi işaret alınması için özel bir çalışma grubu oluşturuldu.

ilk aşamada türkiye’de coğrafi işaret için türk patent enstitüsüne (tpe) başvuruldu. ab ile müzakerelerde vergilendirme faslının açılış kriterleri arasında yer alan "yüksek alkollü içkilerin aynı seviyede vergilendirilmesi" koşulunun yerine getirilmesinde sorun oluşturan türk rakısı’na düşük vergi için bir dizi çalışma gerçekleştirildi. rakıya daha düşük vergi uygulamasını savunabilmek ve bu konuda ayrımcılık uygulaması elde etmeye dayanak olacak ilk toplantı 12 şubat 2009’da ab genel sekreterliğinde yapıldı. toplantıya türk patent enstitüsü, tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumu, tarım ve köyişleri bakanlığı, dış ticaret müsteşarlığı, maliye bakanlığı gelir politikaları genel müdürlüğü ve gelir idaresi başkanlığı temsilcileri katıldı. toplantıda öncelikle türk rakısının milli içki olarak tescil edilmesi görüşü benimsendi ve çalışmaların dış ticaret müsteşarlığı’nca yürütülmesi kararlaştırıldı.

özel komisyon kuruldu

dış ticaret müsteşarlığı’ndaki toplantılarda, coğrafi işaret başvurusunun hızlandırılması amacıyla da, söz konusu müsteşarlığın yanı sıra, tarım ve köyişleri bakanlığı, türk patent enstitüsü ve tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumu temsilcilerinden oluşan özel bir çalışma grubu oluşturuldu. bu grubun yaptığı toplantılarda da, türk patent enstitüsüne yapılacak coğrafi işaret tescili başvurusunun alt yapısı hazırladı. çalışmaların ardından türk patent enstitüsü’ne coğrafi işaret tescili başvurusunun üreticilerce yapılması görüşü benimsendi. geleneksel alkollü içki üreticileri derneği (gisder) de türk rakısına coğrafi işaret için enstitüye başvurudu. enstitünün bu başvuruyu mayıs ayı içinde sonuçlandırması beklenirken, ikinci aşamada coğrafi işaret tescili için ab komisyonuna başvuracak. ab üyesi ülkeler, tescil için ab adalet divanına giderken, ab üyesi olmayanlar, ab komisyonuna müracaatta bulunuyor. türkiye de, türk rakısı için ab komisyonu’na coğrafi tescil başvurusu yapacak.



http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11554148.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol