çevre ve şehircilik bakanlığı

elma sekeriiii
evlerde bulunan elektronik cihazların insan sağlığına olan olumsuz etkilerini azaltmak adına yeni bir atık yönetmeliği hazırlayan bakanlık; evlerde ömrünü doldurmuş olan buzdolabı televizyon gibi eşyaların ücretsiz olarak alınmasını sağlayacak. söz konusu kullanılamayacak hale gelen eşyaların kanserojen madde yaydığı söyleniyor.

hürriyet gazetesinin haberine göre söz konusu tehlikeler şu şekilde:

bozuk televizyon ve aküler: eski lehimler, entegre devreler, aküler, bozuk tv’ler pb yani kurşun içeriyor. kurşun çocuklarda beyin hasarı ve üreme bozuklukları yapıyor. her bilgisayar 2-4 kg pb içeriyor. atık sahalarındaki pb yeraltı ve yerüstü sularına karışabiliyor.

monitör ve televizyon tüpleri: yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içeriyor. gerekli güvenlik önlemlerini almadan yapılan işlemler birinci derecede atığı işleyen kimseler ve işleme ortamındaki toprak ve yer altı suları için tehlikeli yan etkilere yol açıyor.

pil, ambul, termostat: içlerinde bulunan civa miktarı düşük dozlarda bile zehirlidir beyin ve böbreklere zarar verir. anne sütüyle bebeğe geçebilir. ömrünü tamamlamış tıbbi cihazlarda ve mobil telefonlarda da civa bulunur.

atık plastikler: bfr adındaki madde plastiklerde alev geciktirici olarak kullanılır. ofislerdeki bilgisayar üzerindeki tozlarda, plastiklerde, basılı devrelerde, bağlantı parçalarında, kablolarda ve süngerlerde bulunur. abd ve isveç’te yapılan testlerde anne sütünde bu maddeye fazla rastlandığı görülmüştür.

buzdolabı, yalıtım köpükleri: ozon içerir. böbrekte birikir ve insanı zehirler.

bilgisayar ana kartı: berilyum içerir. kanserojen madde olarak olarak sınıflandırılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol