köylünun borsadaki alın teri

darklord
4 $ubat gunu izmir’de vadeli islemler borsasi’nin (vob) acili$ini yapan basbakan recep tayyip erdogan, "tarim urunlerinde artik taban ve tavan fiyatini borsanin belirleyecegini" mujdelemi$ti. ama mujde elbette koyluye degil, piyasacilara, spekulatorlere, tuccarlaraydi. ilk ihtisas borsasi olan vob’un, "yastik altindaki paralari piyasaya cekecegi" soylenirken, i$lemler bugday ve pamuk ile ba$layacak, daha sonra findik ba$ta olmak uzere baska urunler de eklenecek.
tarimi avrupa birligi surecine hazirlamanin bir diger anlami da, koylunun alinterinin piyasa ekonomisine daha dogrudan kanalize edilmesidir. peki bu borsa nasil i$leyecek? koylu daha hasadini yapmadan borsada urununu satacak. uretimde hicbir yeri olmayan borsa oyunculari, spekulatorler, aylar once ve piyasanin belirledigi fiyatla bunlari alacak. diyelim 200 ton bugday satan koylu bu kadar urunu elde edemezse, eksigini yine piyasadan pahaliya bugday satin alacak. don, kuraklik gibi durumlarda ise, devlet hicbir sorumlulugunu yerine getirmedigi gibi, risk de almayacak. piyasa ekonomisinin kurali bu! koylu zarari kendisi uzerine alarak, sati$ini yaptigi urunun eksik kismini yine piyasadan toplayip spekulatore, tuccara verecek. kisaca, ekonominin iplerini elinde tutan piyasalar, borsalar tarim urunlerinin taban fiyatlarini da belirleyecek ve koylunun alinteri spekulatorlerin insafina, piyasalarin kural tanimazligina birakilacak.
"koylu milletin efendisidir" diyen ulu onder mustafa kemal ataturk `un bir kez daha kemiklerini sizlatanlar mutlak suretle vicdanlari ile bir an once hesapla$malilar.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol