hazerfan ahmet çelebi

never
ilk ucan insan. tarihe altin harflerle yazilan turk. tabiki cekemeyen bir padisah dalkavugu tarafindan iftiraya ugramis ve asilmistir.
ilean
hazerfan ahmet celebi osmanli doneminde 17. yy’da istanbul’da yasamis ve yaptigi kanatlarla ucmayi basarmis ilk havacidir. leonardo da vinci’nin kuslarin ucusuyla ilgili yaptigi calismalardan etkilendigi sanilmaktadir. galata kulesinden ucarak bogazi gecmistir. hazerfan’in arkadaslarindan lagari hasan celebi’de ilk ucusunu konik tepeli ici barut dolu bir roket ile yapmistir. ahmet celebi’ye cok bilgili olmasi nedeniyle "1000 bilim" anlamina gelen hazerfan ismi verilmistir. ucmayla ilgili ilk calismalarinda onuncu yuzyilda yasamis turk bilim adami ismail cevheri’den etkilenmistir. celebi cevheri’nin buluslarini dikkatle inceleyip bircok defa denedikten sonra galata kulesi’ne tirmanip kendini ruzgara birakmis bogaz’i gecerek anadolu yakasinda uskudar sirtlarina konmustur.

bu olay buyuk sansasyon yaratmistir. sultan iv. murat onceleri bu isten cok memnun olsa da daha sonra seyhulislam tarafindan akli celinmistir. hazerfan cezayir’e surulmus ve orada 31 yasinda olmustur.

bugun istanbul’daki onemli havaalanlarindan birine hazerfan adi verilmistir.

http://www.galatatower.net/
tiryaki
söz konusu filmde anlatıldığına göre sadrazamın padişaha :’’derhal öldürün bu faniyi padişahım,sonra ne derler size hazarfan uçabiliyor,padişah uçamıyor demezler mi’’telkini üzerine padişah tarafından eline 9 ytl lik vip biletlerden bir adet uçuş bileti sıkıştırılan bahtsız karakter.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol