türkiye de milletvekilliği

instrument
türkiye’de de bir çok demokratik ülkede yapıldığı gibi milletvekili seçimleri halk tarafından adayların desteklenmesiyle seçilirdi eskiden. ama iş artık öyle değil. şu an iktidarda olan hükümetin her gün bir skandalı, bir hukuksuzluğu ortaya çıkıyor. sınav yapılıyor ardından bir skandal. geleceğiyle oynanan yüz binlerce genç. (bu son cümleyi yazarken aklıma "biz bu ülkeyi gençlerden ödünç aldık" sözü geldi. ne kadar güzel bir söz. ama hükümetin gençlere tekrar iade etme niyeti yok onlar alıp mezara götürecekler. ahbap çavuşa dağıtacaklar). önümüzde bir seçim var, seçimin sonrasında da bir skandan çıkacağı çok çok aşikar ama bu depremin artçılarını seçimden çok önce hissettirmeye başladılar.

şimdi geleyim milletvekilliğine. partiler milletvekili adayları çıkartırken (akp hariç) genelde kendi destekçi halkının ya da fikirdaşlarının desteklerini arkalarına alarak aday çıkartırlar. doğal olarak partinin destekçisi adayı destekler ve bu bir halk seçimi olur. hoş bu benim düşüncem ama milletvekili ne demekmiş çok geçerli bir kaynaktan kopyala yapıştır yapalım hemen.

buyrun kaynak vikipedi

http://tinyurl.com/3ur2acu


bu açıklama milletvekilinin milletini ve kendisini seçenleri temsil ediyor olduğunun açık bir anlatımıdır. akpnin milletvekilliği tanımı tam olarak bu olmasa gerek. yakın çevrelerini desteklemek ya da milletin parasını indiragandi yapmaktır sanırım. ha hiç mi adam gibi bir vekili yoktur? belki de vardır bilemiyorum.

ysk’nın büyük çoğunluğu bdp’nin adayları olmak üzere toplam 12 adayın adaylıklarını geri çevirmesinin trajikomik bir sebebi var. mecliste halkı temsil eden vekil görmek istemiyorlar. neden bu sonuca vardım açıklayayım. bu fikirler bir propaganda falan değildir. aklı başında olan herkes bu fikre ortak olur.

bdp’nin ya da vekillerinin fikirlerini benimsemek gerekmez. ben konunun geneline bakarım. konu milletin vekaletini taşıyabilmektir. şu an mecliste bir tane partı gösterin ki milletvekilliğini onuruyla taşıyan bir parti olsun bdp dışında. siz hiç akp’li bir vekilin öğrencilerle beraber alanlara döküldüğünü gördünüz mü?

bdp’nin vekilleri güneydoğuda her zaman halklarıyla alanlardalar. bu herkesi kızdıran bir şey. çünkü onlar milletvekilliği yapıyorlar. kimisi polise tokat atıyor çünkü milleti bunu istiyor ve o da göze alıyor. kimisi polisten dayak yidiği için kalçası kırık şekilde meclis kürsüsünde değnekle konuşma yapıyor.

bdp’yi sevmeyip bu yazıyı okuyanlar kızabilirler. ama benim milletvekilliğinden anladığım budur. milletin yanında olmak ve onların sesini mecliste duyurmak.

kısacası bunu yapan bir başka partinin vekili yok. ya da ben bilmiyorum. dediğim gibi bdp vekilleri göz önünde.

milletvekilliğinin tanımını ve amacını bilen herkes bu demokrasi dışı yasaklamaya karşı çıkar. gitgide koyun olmamız isteniyor. sınava karşı çıkan liseli öğrencileri tehdit eden bir başbakana ve milletin vekilini milletine seçtirmek istemeyen bir seçim kuruluna sahibiz.

uyuma...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol