sözlükte bulunan yarı türkçeleştirilmiş başlıklar

independence
sozlugun turkcele$tirme evriminin dogal geli$imi sonucu olu$an ba$liklar bunlar. hemen sebebini aciklayayim, gerci bir kac ayri ba$likta konuya deginmi$tim ama direk bu konuya ozel ba$lik acmami$tim, acayim da tam olsun.

sozlukte ba$liklar kimi arkada$larimiz tarafindan turkcele$tirilmektedir, o da denk geldiklerinde ya da ozel olarak ugra$tiklarinda birer birer yapilabilmektedir. takdir esersiniz ki yuzbinlerce ba$ligin manuel olarak bir bir editlenmesi seneleri alir. ba$liklar icin emek veren arkada$larimizdan ba$ka bir de ben sql uzerinde kodlar yardimi ile ba$liklari duzenlerim ki bu da saniyede tum sozluk ba$liklari demek olur ancak bahsi gecen duzenleme ba$liklarin icerisinde yer alan harflerin duzenlenmesidir, tum ba$liklarin degil.

misal;

"sevgilim cok guzel gozukuyorsun" gibi gerizekali bir ba$ligimiz var elimizde. bu ba$lik direk olarak "sevgilim çok güzel gözüküyorsun" olarak duzenlenmez.

sql e girilir, alakali kod ile once sozlukte bulunan tum "guzel" kelimeleri "güzel" olarak cevrilir. bu basit bir i$lemdir, kari$ik da degildir zira guzel $eklinde bir kelime zaten yoktur ve tum sozluk ba$liklarinin icerisinde bulunan guzel kelimelerinin güzel $eklinde editlenmesinde bir sakinca yoktur.

lakin kelimelerin %80 i daha komplike i$lemler gerektirir.

misal gozukuyorsun kelimesi.

once gozukmek kelimesi gözükmek olarak editlenir. direk gozukuyorsun kelimesini gözüküyorsun $eklinde duzenlersen gozukmek kelimesi oldugu gibi kalir. gozukmek kelimesi gözükmek olarak degi$tirildikten sonra diger safha gözükuyor kelimesini gözüküyor olarak duzenlemektir. eskiden gozukuyor olan kelime az onceki duzenleme sonucunda gözükuyor olarak degi$ime ugrami$t.

bir gozukuyorsun kelimesinin gözüküyorsun olarak degi$tirilmesini kavrayabildin mi?

bitmedi.

bu da basitlerinden birisiydi.

bir de kök halindeki kelimeleri du$unsene. cok kelimesini nasil çok yapacagiz ba$ka kelimeleri bozmadan? bu sefer icerisinde cok gecen tum kelimeler bozulmayacak mi?

misal sik kelimesi.

klasik kelimesinin icerisinde bulunan sik hecesi legal bir $ey ama asik kelmesinin icerisinde bulunan sik hecesi "şık" olarak degi$tirilmeli. bunun nasil yapilabilecegini de senin engin hayal gucune birakiyorum sevgili okur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol