brian clough

john maynard keynes
hartlepool’un başında başladı teknik direktörlük kariyerine. takımı diplerden alıp yükseltince dikkatleri çekti. dikkatini çekebildiği takım o zamanlar 2.ligde oynayan derby county oldu. 1969 yılında bu köy takımını birinci lige yani bugünkü premier lig’e taşımayı başarıyordu. o yıllarda da leeds united tam bir efsane, 10 yıldır hep ilk 4 içerisinde ve son şampiyon. 1972 yılında bir efsane yaratıyor ve derby county’yi şampiyon yapıyor bu kurt hoca. 1973 senesinde ise yönetimle papaz oluyor ve kovuluyor. kendisi zaten o dönem herkesle papaz oluyormuş briaz amcam. medyadan rakip takım teknik direktörlerine hatta oyuncularına kadar.

1973 yılında clough’ın kovulduğu yılda yani, leeds united’ın efsanesi don revie de ingiltere milli takımının başına geçmek için istifa etmiştir. brighton and hove albion ile anlaşan ama leeds’in teklifini kabul eden clough için ise kabus başlamıştır. leeds’in başında sadece 44 gün dayanabilmiş ve kovulmuştur.

1975 yılında tekrar ikinci lige geri dönmüştür, bu sefer notthingam forest! 1977 yılında takımı birinci lige çıkarıyor, 1978 yılında şampiyon yapıyor, 1979 yılında avrupa şampiyonu yapıyor ve 1980 yılında bu başarıyı tekrar ediyordu.

futbol tarihinde 2 farklı takımı alt ligden alıp üst lige taşıyan, sonrasında o ligde şampiyon yapan hatta avrupa şampiyonu yapan başka teknik direktör yoktur. şampiyonlar ligini üst üste 2 kere kazanan tek ingilizdir ayrıca.

kendisinin 21.yy’daki muadili jose mourinho’dur ama onun başarıları bile brian clough’ınkilerin yanında basit kalmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol