entry oylamalarında uygulanması gereken kriterler

independence
son oylamalara baktim da, sozlukte her entry oylansin yari$ina girilmi$ gibi. tabiki her entry oylansin ama oy verirken beyin elden daha hizli cali$sin istiyor insan.

kendi du$unceme gore kimi kriterler yazacagim $imdi. bu kriterler sizin icin esas olmak zorunda degil, bu bir kural degil, sadece oylamalarin daha kaliteli yapilabilmesi adina kendi kafamda olu$turdugum kriterler. dogrusu da olcaktir yanli$i da, kimse icin baglayici degildir.

1- alinti entryler kesinlikle ama kesinlikle oylanmamali. alinti entry bireyin ne zekasini, ne dilbilgisine hakimiyetini, ne de hayata baki$ acisini yansitir. alinti entry bir ba$kasinin emegini sirf ilginizi cekti diye sozluge aktarmanizdan ibarettir. bu anlamda sizin bu entrydeki yegane emeginiz yaziyi tarayip sag tiklayip kopyala demek, akabinde de sozluge gelerek yapi$tir demekten ibarettir.

ornek;

dun mynet’de kamyonlarin arkasina yazilan ilginc yazilari gordum ve sozluge gelip kamyon arkası yazıları ba$ligina bunlarin alayini copy&paste mantigi ile aktardim. aradan 10 dakika gecmemi$ti ki tum aktardiklarim muhte$em oyu almi$. e ama o yazilar $ahsima ait degil, zekamin urunu degil, dilbilgisine hakimiyetimi zerre yansitmiyor, hayata baki$ acim hic degil zira hayatimda kamyona binmi$ligim yok. buna nazaran 2010 ba$ligina yazmi$ oldugum #983389 id nolu entry sadece 1 ki$i tarafindan muhte$em oyu verilerek oylanmi$. hedef gostermek degil orantilamak adina verdim bu ornegi. yani 1 saniyede sozluge aktardigim ba$kasinin emegi olan yazilar ile uzun uzadiya ugra$tigim ve %100 u kendime ait olan yazi okuyanin gozunde ayni degerde. bu iyi degil.

2- pek cogumuz pek cok yazari istisnasiz takip ediyor. benim de bir tek yazisini bile kacirmadigim yazarlarimiz var, nick belirtmem uzerime gelmeyin. nefes nefese takip ettigimiz arkada$larimizin yazilarinin her biri a$mi$ yazilar olmak zorunda degil, bu sebeple her birine belki de kimi zaman okumaksizin muhte$emi yapi$tirmak cok akil kari bir oylama olmasa gerek. yazik ki bu benim ba$ima siklikla geliyor. yazdigim her entry sanki muhakkak hayatin sirlarini iceriyormu$casina her yazim muhte$em oyu aliyor ve bu oylama benim kendi yazdiklarimdan sogumama sebep oluyor. olmasin boyle, cok itici oluyor. gercekten hakettiginiz zaman ikilemde kaliyorsunuz, ho$ olmuyor.

3- her uzun entry ba$arili degildir. yazinin uzunluguna bakip ba$indan bir cumle sonundan bir cumle okuyarak o entrynin ne derece ba$arili oldugunu algilayamazsiniz. "onca ugra$mi$ lan adam" du$uncesi ile oy vermek akp’ye "onca sene iktidarda lan adamlar" du$uncesi ile oy vermekten farksizdir. uzunlu degil i$levidir onemli olan. entryleri okuyarak sindirerek oy vermek super olacaktir.

4- aman her entry oylansin diye oy vermek, daha once oylanmami$ ama aslinda pek super olan entrylere yapilabilecek en buyuk haksizliktir. pek sallanmayan entryler butonunu kesinlikle gozden gecirmenizi oneririm. ne entryleri gozden kacirmi$iz zamaninda.

5- nick ba$liginizin altinda yer alan her entrye muhte$em vermek ruh hali yerinde olan bir insanin yapacagi bir eylem degildir. birisi nickinizin ba$liginin altina "severek takip ettigim yazar" yazarsa sizden gelecek muhte$emi garantilemi$ oluyor, cok anlamsiz. 9000 yazarin her birinin nicknin altina bunu yazsak puanlamanin amina koyduk demektir. bu adet degi$meli.

6- berbat ya da eh i$te oylarini vermeye cekiniyoruz, gecen haftanin en igrenilen entryler kategorisi her hafta bombo$, dolayisi ile oylesine super yazarlariz. hayir aslinda, sadecde berbat oyu vermekten eh i$te oyu vermekten cekiniyoruz, elimizi korkak ali$tiriyoruz. aslinda her entrye hak ettigi oyu versek oran co kdaha tutarli olacak.

7- dusuncemize ters olan entrylere berbat vermek de hatalarimizdan biri esasen. adam kendi du$uncesini son derece kivrak bir yazi ile, zekasini da katarak yazmi$ koymu$ sozluge ama o da ne, benim yazdigima tamamen zit! entry ne kadar kaliteli olursa olsun yapi$tiriveriyoruz berbati(bir onceki $ikka da tam tezat oldu bu, her neyse). senin du$uncene zit olan bir entry kotu bir entry demek degildir. eger birey o entryde kendisini yeterince ifade edebilmi$se, senin du$uncene ne kadar zit olursa olsun o super bir entrydir.

$imdilik boyle i$te.

yineliyorum, bu yazilanlar sizin icin kesinlikle baglayici bir nitelik ta$imamaktadir, sadece $ahsi du$unceme gore oylama sisteminin daha kaliteli ve daha saglikli olarak kullanilabilmesi adinadir. kimsenin oylama hakkinizi yonlendirmeye cali$tigi yok.
atacamadesert
1. önemli olan boyu değil işlevidir:

#447475

2. önemli olan zeka pırıltısıdır:

#120329

3.önemli olan akıllı bkz kullanımıdır.

#487309

4. başlıkları götünden anlarken güldürmek önemlidir:

#328337

5. küfrün dozu iyi ayarlanmalıdır. nihayetinde çoluk çocuk okuyor:

#307003

6. kelime ve yazım hataları doğru yerde kullanılmalıdır:

#829023

7. başlıkla ilgili başka marifetlerinizi göstermek hünerdir:

#447885

8. içlerine ömer seyfettin kaçmış olmalıdır:

#959287

9. sadece bu dünya için değil ahiret için de yaşamaları gerekir:

#331548

10. ve son olarak sözlükteki tek resmi smileyi içeren bir entry girmiş olmaları gerekir:

#908456


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol