peltek sözlüğü

rumuz pilis tiray egen
kemal kenan ergen’in 10 yıl önce falan çıkardığı hisseli harikalar isimli kitabının içindeki diğer kitabın adı. hisseli harikalar’da normal kelimelerin mizah diliyle anlamlarını açıklarken, peltek sözlüğünde ise yanlış telafuz edilen kelimelerin anlamlarını anlatıyor...


kitaptan;

bötübör: sadece sivaslı bakkallarda satılan, kenarı tırtıklı bir bisküvi türü. ama sadece büzküüü diyenlere satıyorlar ve ürünü tezgahın üzerine koduklarında tırtıklar otomatikman devreden çıkıyor.

cüvara: sigara otlamak için kullanılan bir ürkütme nidası. "fazla sigaranız var mı acebaé ile "bi cüvara vercen mü ba!" arasında gerçekten de büyük fark var. deneyin görüceksiniz. hele bi de sağ gözünüz hafif dışa kayıksa, kimse sizi reddedemeyecektir.

ancuk: bu kadar müptelası olduğu şeye, böyle patavatsız bir isim koyan başka bir insan topluluğu olduğunu sanmıyorum. sanmakta istemem.

kominiz: bazı servet düşmanı komiler, otel müşterilerinin odalarına dalıp, yatağı ve manitayı üleşmeye yeltenirler. neymiş efendim eşitlikmiş. yok yaa, al bide bornozumu giy bari. beş parmağın beşi bir olur mu ulen?!. çık dışarı!..

candarma: sayfiye yerlerinde vatandaşın canını korumakla görevli askeri personel. sadece fransız turistleri korumakla görevli olanları da vardır ki, onlara doğal olarak jandarma diyoruz. onlar da bize, "eller yukarı" diyor, durup dururken yakalanıyoruz...

pezemenk: sadece peltek müşterilere hizmet veren pezevenk türü. bana inanmıyosanız, gidin pelteğe sorun.

torpah: halis mulis köy toprağı... öyle şifalıdır ki, köylerde ölüleri bile gömerek tedavi etmeye çalışırlar. bkz: köy mezarlığı... bu yüzden, kırsal kesimde hortlak görme olasılığı, iskoç görme olasılığından her zaman fazladır. iskoç köyü değilse tabi.

paşaz: pasajlarda adam kesildiğinin sanıldığı yıllarda olaya daha ürkütücü bir hava vermek için kullanılan bir kelimeydi. 12 eylül’de yasaklandı ama 13 eylülde tekrar kullanılmaya başlandı.

otspir: erken boşalmaya, çok hızlı saymanız yol açıyor olabilir. biraz daha sakin davranırsanız hem normal insanlar gibi 31 diyebilir hem de önceden deklare ettiğiniz rakamda (31’de yani) olayı sonuçlandırabilirsiniz... haydi bakalım kolay gelsin.

kürtaç: çok çocuklu kürt ailelerinin doğum kontrolu konusunda hassas olması çok normal tabi. cümle aile aç kalmayalım diye bu yöntemi bulmuşlar. sonra sosyetede filan moda haline gelmiş işte. neler oluyor hayatta yani.

gazte: "anaa adamlar laik çıktı!" , "heyo memleket kurtuldu!" ve benzeri başlıklar atıp, vatandaşı gaza getirmeye çalışan gazetelere halk kısaca gazte der. çok kısaldığı söylenemez tabi ama daha kısa olduğu kesindir. isterseniz sayın.

azsubay: normal subayın sadece bir miktar yetkilerine sahip rütbeli arkadaş.

patatiz: bir şey hem pata hem de tiz nasıl olabilir ki, diye ben de çok düşündüm ama belli ki olabiliyo... zira satıyolar, duydum.

gıravak: o kadar sıkarsan anca bu kadar konuşabilirsin tabi. halbuki biraz gevşetsen hem daha rahat nefes alıcaksın hem de bedavadan kravat sahibi olacaksın ama çok geç tabi artık. baksana iyice morarmaya başladın.

lanba: yanmayan lambaya kimse saygı göstermek zorunda değil ama lanlı manlı konuşmak da gerekmiyo tabi.

niçün: emekli albay sorusu.

çinkü: emekli albay cevabı.

düpdüz: hız tümsekleri bulunan düz yollara denir. yol tarifi eden biri eğer size düpdüz git diyorsa, "düz git ama yoldaki tümseklere de dikkat etmeyi ihmal etme" demeye çalışmaktadır ama nedense böyle bi çabası olduğunu hiç çaktırmaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol