aspendos

xerxes
eh madem aspendos ile ilgili bir baslik gordum ve bende simsiyah bir gecenin koynunda yapayalniz bir arkeolog olduguma gore aspendos hakkinda malumatimizi yazalim.

efendim, aspendos bir roma kentidir. bu kentin en onemli ozelligi tiyarosudur tabii ki. roma stilinde insa edilmis bir tiyatrosu vardir bu kentin. yuksek bir yapidir. cavea’si, proskene’si ve tonozlu duvarlariyla dikkat ceker bu tiyatro.

aspendos’un tiyarodan ziyade daha onemli bir yapisi daha vardir ki, bu da aspendos su kemeridir. yaklasik 19 km uzunlugundaki su kemeri tam manasiyla bir muhendislik harikasidir. aksu nehrinin sularini kente ulastirmakta kullanilmistir. iki adet onemli kulesi vardir bu su kemerinin: guney ve kuzey kuleler. bu iki kule sarnici ayakta tutan kuleledir ve icinden gecen terracotta’dan yapilmis su borularini tasimaktadirlar.

sonuc olarak, aspendos tiyatrosu ve su kemeri ile anadolu’daki roma mimarisinin en guzel orneklerini barindirmaktadir.
xerxes
yine bir arkeolog olarak bu tiyatro ile ilgili bir kaygim vardir.

eger bu tiyatro’da yukses sesli konserler verilmeye devam edilirse bu tiyatro yikilma tehlikesiyle karsi karsiyadir. tiyatroyu ayakta tutan roma donemine ait destekler dayaniksiz hale gelmeye baslamistir.

bu sozluk araciligiyla kultur bakanligini ve antalya belediyesini goreve davet ediyorum. yoksa arkeoloji ve mimarlik tarihi acisindan memlekette onemli bir yere sahip olan aspendos tiyatrosu yikilacaktir.

duyurulur...
peirasmos
antalya’da bulunan yerlesim birimi.efsanelere gore burada dunyalar guzeli belkis isminde bir prenses yasarmis.guzelligi dillere destanmis,bir goren baska bisey dusunmezmis.sonunda kral bu kizin kimle evlencegini bulmak icin bi yontem bulmus.sehre en yararli seyi yapanla kizini evlendircegini bildirmis.bir mimar aspendos’u yapmıis,baska biri de su yolu..bir rivayete gore kral kizi aspendos’u yaptirana vermis,baska bir rivayete gore,kral kime vercegine karar verememis ve kizi ikiden boldurerek iki mimara pay etmis.bu savi savunanlar yine aspendos yakınlarindaki,bu guzel prensesin yarim heykelini kanitolarak gosterir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol