değişen türkiye

yeginoglu
hatırlar mısınız? tayyip erdoğan ve avanesi ikibinlerin başında akp’yi kurduklarında dillerinden düşürmedikleri iki kelime vardı.

biz değiştik.

evet, onlar değiştiler. onların değişimine değinecek olursam ağzımı ve sol çerçeveyi bozacağımdan ötürü bu mevzudan uzak duruyorum.

peki başka ne değişti? şöyle:

başlık - demokrasi

- ordunun işlerliğinin ve temizliğinin tartışıldığı süreçte, herhangi bir kağıdın üstüne yazıldığında bile pazıları belli olan ’türk ordusu’ kavramı, önce kambur çıkardı, daha sonra ’sen de mi leyla’ arabeskine konu edilir oldu yurdum kahvehane meclislerinde.

- imam hatip liselilerin pratikte önü açılamadı ama islami burjuva’nın saygınlığı arttı, kesesi şişti.

- vatanperverliği bile tartışılan fetullah gülen, siyasi bir fenomene dönüşüverdi.

- türkiye cumhuriyeti’nin dinamiklerini gıdıklayan milletvekili statüsündeki piyonlar dün kelepçeyle terbiye edilirken, bugün kendi güvenliklerini sağlamaktan sorumlu polise sille savurabilen kottolara dönüştüler.

- etnik ve siyasi içerikli açılımlar, parasının peşindeki hayat kadını üslubuyla ortaya döküldü.

- dün özerklik kelimesine dili dönmeyenler, bugün bu kelimeyi besmele haline getimeyi başardılar.

- 9 terörist leşinin güya yasını tutan, ruhları satın alınmış zavallılar, ’taksim meydanını birbirine katacak cüreti kendilerinde görmekle kalmadılar, bunu rahatlıkla aksiyona dönüştürdüler.’

ve toplumsal değişime ufak bir örnek:

doksanlarda ahmet kaya, ’kürtçe albüm yapacağım ve bir de klip çekeceğim’ dediğinde it bokundan sert tepki gösteren toplum, bugün ibrahim tatlıses’in şemmamesinde mendil sallayıp gerdan kıvırır hale geldi.

şimdi bir bakalım. günümüz türk siyasetinin gidişatının müsebbibi yüzde yüz iktidar mı? basiretsiz muhalefet mi? abd mi? yoksa medya kültürü ile sosyo-kültürel değerleri birbirinden ayıramayan bizler mi?

evet, biz değiştik.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol