oğullar ve rencide ruhlar

tayfa75
tek kelime ile nefis; taze bitirdiğim kitabın ardından, dimağımda kalan bu tat ile başlıyorum.

5 yaşında bir velet düşünün, klasik müzik eşliğinde nietzsche’ den alıntılar yapan, çok bilmiş, burnundan kıl aldırmayan bir velet. babası ile rakı içip, mantarla kafa bulan, o bulduğu kafa ile kendi içinde aydınlanmalar yaşayan. hepi topu 5 yaşında bir velet; alper kamu.

kendisini tarif ettiği bir kaç satırdan şöyle bir alıntı yapalım;
( hafif spoiler içerir )
" evet, itici bir görünüşe sahipti ama netice itibarıyla dünyada yaşayan bütün insanlar itici, hatta kötü değil miydi? varlığımızı sürdürebilmek için kötü olmak zorundaydık. zamanında iyi insanlar var idiyse bile artık yeryüzünde onların genlerinden eser kalmamıştı. beni ele alalım: her gün bir kaç saatini divanın altında geçiren, mahallenin delisini ruh kardeşi gören, gırtlağı kesilmiş bir ceset karşısında kılı kıpırdamayan, yirmilik kızlarla ilgili fanteziler kuran, silah ve alkol düşkünü bir velet. canavarın küçük bir çocuk olarak portresi. yeniden doğmuş rasputin! "

güzel kurgulanmış, ulaşana kadar sonunu güzel gizlemiş örgüsü, tatlı ama bir buruk hüznü de noksan etmeyen sonu ile keyifle okunmuş küçük bir hafiyenin macerasını anlatan polisiye roman.

daha önceden herhangi bir kitabını okumuş olanların, şayet henüz okumadılarsa, okuyup, ardından kitaplıklarında hakettiği yere yerleşmesi gereken nefis alper canıgüz polisiyesi. itiraf ediyorum bazı bölümlerde ne diyor lan bu şeklinde dumur durumları yaşadım. baş kahramanın 5 yaşında bir çocuk oluşu, tüm okuma sürecinizde ister istemez yüzünüze daimi bir tebessümün eşliğini sağlıyor.

lafı kahramanımızın bir kaç aforizması ile bitirelim;
( tekrar, eser miktar spoiler içerir )
o doğuştan araba yıkayıcısıydı. ne var ki hayat onu bakkallığa mahkum etmişti; pek çok müthiş kabzımalı milletvekilliğine mahkum ettiği gibi. sistem yetenekleri heba ediyordu. (sayfa111)

hiçbir şey, hiçbir zaman daha iyiye gitmezdi. sadece insan için daha rafine sarhoşluk yöntemleri geliştirmek mümkün olabilirdi. (sayfa138)

lafın özü okuyup, okutunuz.
sipsi
spoiler

şu kısacık ömrümde daha önce de maltepe sigarası istendiğine tanıklık etmiştim, ama böylesine değil. o ne sesti öyle, o ne vurgu! hiçbir nehir hiçbir denizi, hiçbir aşık hiçbir maşuğu böyle arzulamamıştır. adam, maltepe yi gerçekten istiyordu.

spoiler

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol