cumhurbaşkanının görev süresi

independence
her kafadan ayri bir ses cikmasi ile iyice cikmaza giren durum.

chp’ye gore kesinlikle 5 yil, tarti$ilmasi bile anlamsiz hatta, akp’ye gore 7 yil, yine tarti$ilmasi bile anlamsiz. diger muhalefet partilerine gore de genelde 5 senelik bir suredir bu gorev suresi ancak muhtemelen i$in icerisinde cikmamizi yuksek secim kurulu saglayacaktir. aksi taktirde paso muallakta bir donem ya$ayacagiz bu anlamda.
independence
chp 5 yilda akp ise 7 yilda israrli. ba$bakan’in aciklamasina gore cumhurba$kaninin gorev suresi 7 sene olarak belirlendi ve bunun formulu de hazir. dolayisi ile cumhurba$kani secimleri 2014 senesinde yapilacak.
burasi istanbul haci
bence kesinlikle 5 yıldır.okulda öğretilen genel geçer hukuk kurallarından biri olan yasanın geçmişe yürütülemeyeceği konusu bence bunu gayet iyi ifade ediyor, kaldı ki tarihte bile olayları değerlendirirken o zamanın(seçildiği zamanın kuralları) kurallarına yaşantısına bakılarak yorum yapılmakta idi.şuan içinde bulunduğumuz durumda öyle seçildiği dönemin şartları esas alınarak değerlendirilmeli haksızlık yapılmamalı.

cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldır.
5 yıl olmalıdır.
yamacyolcu
cumhurbaşkanının görev süresinin7 yıl olması gerekir fakat şöyle bir sıkıntı var bu konuda cumhurbaşkanlığının görev süresinin onaylandığı yasa ile genel seçim süreleri de onaylandı ve genle seçimlerim 4 yılda bir cumhurbaşkanlığı seçiminin ise 5 yılda bir yapılmasına karar verildi. fakat bu yasa genel seçimlerde uygulanmadı ve seçimler 5 yıl geçerli olması gerekirken 4 yıl geçerli oldu ve çıkartılan yasa ilk seçimlerde uygulandığı için cumhurbaşkanlığının da aynı yasa gereğince 5 yıl olması gerekmektedir. fakat burada kararı verecek olan hükümet olacağı için ve belli hesaplar yapıldığı için cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacaktır.
independence
konu ile alakali tasari meclis alt komisyonundan gecmi$. tasariya gul’un gorev suresi 7 yildir ibaresi eklenmi$ ancak tasariya gıre gul’un yeniden secilmesi mumkun olmuyor.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19651806.asp
independence
meclisten gonderilen yasayi abdullah gul de onayladi ve cumhurba$kaninin gorev suresi 7 sene olarak kesinlik kazandi. ayni yasa abdullah gul’un yeniden cumhurba$kani olabilmesini de engelliyor.
independence
bugun anayasa mahkemesi tarafindan kesin bir karara baglanacak. anayasa mahkemesinin kararina gore cumhurba$kaninin gorev suresi ya 5 sene olacak ya da 7 sene olacak. daha once cumhurba$kaninin gorev suresi 7 sene olarak meclis tarafindan tespit edilmi$ ve abdullah gul de yasayi onaylami$ti ancak yine meclisten 115 milletvekili yasanin iptali icin anayasa mahkemesine ba$vurmu$tu. i$te o mahkemenin sonucu bugun belli olacak.
elma sekeriiii
mahkeme cumhurbaskaninin gorev suresinin 7 yil olduguna kanaat getirdi. ve ayni karara gore 1 defa cumhurbaskanligi yapmis kisi, secimlerde bir defa daha aday olabilecek.
independence
ayni cumhurba$kani ikinci kez aday olabilecek ancak gorev suresi 7 yil olarak belirlenen cumhurba$kani eger ikinci kere yeniden cumhurba$kani olabilirse bu sefer gorev suresi 5 yila inecek.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol