kürt kadını

independence
oncelikle $unu bilmekte fayda var, ben inanmiyorum ki hicbir ana evladini terorist olsun diye yeti$tirmez buyutmez. belki analar cocuklari vatana hizmet ederken $ehit olsun diye yeti$tirir, boyle bir $ehir efsanesi vardir ama kimse de bilincli $ekilde bir terorist yeti$tirmez. bu anlamda kürt kadınının dolayisi ile kürt anasinin herhangi bir türk anasindan farki yoktur.

aslinda vardir, $u $ekilde;

inanilmaz metanetli bir kadindir kürt kadini. acisini icine gomer, tek damla gozya$i dokmez. evladi teroristtir, vatana ihanet etmektedir ama kürt kadini icin once evladidir. terorist dahi olsa hicbir anne evladinin daglarda le$ kargalarina yem olmasini icine sindiremez, kabullenemez. buna ragmen kürt kadını aglamaz, icine atar acisini ama gozunden tek damla gozya$i dokmez.

evladi askerdir, mehmetciktir, dagda kahpe bir terorist kur$ununa $ehit vermi$tir evladini, aglamaz. belki turkce bile bilmez ama kurtce "vatan sagolsun" der, kahrini isyanini bastirir yuregine, gozya$i dokmez.

ya da ceylan önkol’un anasidir, 12 ya$indaki evladi sirf oyun oynayabilmek adina buldugu bir maden parcasini kurcalar ve oracikta minik bedeni paramparca olur, oyuncak sandigi metal aslinda patlamami$ bir havan topudur, ceylan önkol minik bir kürt cocugudur, ceylan önkol’un annesi bir kürt kadınıdır ve ceylan önkol’un annesi televizyonda evladini nasil kaybettigini anlatirken aglamaz, ben gozya$i dokerim izlerken ama o kadin gozya$i dokmez, sesi bile titremez. askerin havan mermisi patlami$tir minik ceylan’in elinde, minik ceylan paramparca olmu$ bedeni ile konu$amaz, lanet edemez olanlara ama ceyaln önkol’un annesi de lanet etmez ne hayata ne askere. sorulari buyuk bir metanet ornegi sergileyerek cevaplar, ne sesi titrer ne de kendi. baki$larindan da anlayamazsiniz acisini ama yuregi kan aglar, kimse bilmez.

nereden aklima geldi dersen bunlari yazmak, az once ceylan önkol’un annesinin sorulan sorulari cevapladigi bir program izledim tv’de, tum ictenligim ile saygi duydum acisini payla$tim bu kürt kadınının. yerinde ben olsaydim kucuk daglari yerlerinden oynatmi$tim feryatlarimla ama o kadin konu$urken teklemedi bile. turkce bilmiyordu, kürtce anlatti anlatmak istediklerini ama ben anladim hic kürtce bilmedigim halde. sesinin tonundan anladim, mimiklerinden anladim, icten ice yanardag misali patlamak uzere oldugunu ama buyuk bir metanet ve sabirla dimdik durdugunu bedeninin gerilmesinden anladim.

pek cok kürt kadınında gordugum metanete bugun bir kez daha $ahit oldum ceylan önkol’un annesinde, sonra da kurtulu$ sava$inda cephelere kendi agirliklarinda mermiler ta$iyan türk ve kürt kadinlarini du$undum, bir de bugunu du$undum. cikamadim hicbir $eyin icerisinden.
independence
akp iktidari donemince hem duygulari hem de i$ gucu somurulmu$ kadindir. kaninin yerleri sulamasini bahis dahi etmiyorum farkindaysan bu donem icerisinde, kendi kani olmasa bile ondan olan bir kan dokuluyor her gun bu topraklarda.
ucurulan yazar
anlatmak biraz zor ama dilimizin döndüğünce; kürt kadınlarına bağımsızlık vaad eden, köyde çocuklarını zorla dağa çıkartan adamlar tarafından senelerce bastırılmış, eğitim almasına müsade edilmemiş, gösterilerde en saflara çocuklarıyla beraber sürülen korkak bir takım kimselerin ne yazık ki esiri olmuş ya da esir olmaya mahkum edilmiş, sürekli zorluklar yaşayan, yüzde 49’u aptal olan bir halkın başımıza kaktığı hükümet tarafından öteki olarak lanse edilen, sürekli zorluklar yaşayan kadın. yazık. cidden yazık. böyle bir yazı yazdığım için bana da yazık. allah belasını versin bizi ayırmaya çalışan it köpeklerin, amına koduğumun evlatları sizi, hiçbiriniz emelinize ulaşamayacaksınız.

not: emine ayna gibi stok’a ayrılması gereken kadınlar da vardır aralarında.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol