sansüre karşı güçlerimizi birleştirelim çağrısı

independence
cumhurba$kani twitter’da, gunluk planlarini, programlarini ve temennilerini payla$iyor.

kilicdaroglu twitter da siyaset yapiyor.

akliniza gelebilecek tum gazeteciler, yazarlar, aktorler, aktrisler, vs. hepsi twitter da, bir $eyler payla$iyorlar her gecen dakika.

ba$bakan internette, ba$bakanlik internet sitesinden bir $eyler soyluyor insanlara.

tsk internette, duyurularini falan hepten internetten yapiyor.

sabah kahvalti sofralarinda cay e$liginde gazete okuma fasli gerilerde kaldi, insanlarin artik uzun uzun kahvalti yapmaya zamani yok ki cay icerken gazete keyfi yapsin. herkes i$ yerinde internetten bakiyor gazetelere.

kapi kapi ev arama devri bitti, internetten "kiralik" yaziyorsun google’a, bir de muhit ekledin mi arama keywordune senden rahati yok, ister mail ile haberle$ kiralik ilaninin sahibi ile, ister telefonla.

karnin mi acikti? giriyorsun bir online sipari$ hattina, diledigin her yemek gozunun onunde, 30 dakika sonra kapinda.

internet i$te, buyuk kolaylik, cok buyuk kolaylik. ama turkiye’de oyle degil.

yazik ki ulkemizde sirf ataturk aleyhinde bir video yayinladi diye koskoca youtube senelerdir yasakli, birilerinin ho$una gitmeyen yazilar barindirdi diye wordpress yasakli, metacafe yasakli, last fm yasakli, megaupload yasakli, ek$i sözlük yasakli, nacizane sözlük yasakli, bilgi sözlük icin 3 ayri dava acikdi yasaklanmasi adina, daha nice siteler yasakli.

peki neden?

gerek muhtelif ki$ilerin tekerlerine comak soktuklari icin, gerek ataturk aleyhine videolar yayinladiklari icin, gerekse ataturk aleyhine yazilar barindirdiklari icin.

turkiye’de en azindan internet konusunda dikta rejimi uygulanmaya cali$iliyor ve yazik ki bu cali$malar ba$ari ile surduruluyor. ataturk ile alakali video sayfasi engellenebilecekken tum site kapatiliyor, ataturk ile alakali yazilara eri$im engellenebilecekken yine tum site kapatiliyor, sakincali gorulen verilere eri$im cok basit bir $ekilde engellenebilecekken siteler hepten eri$ime engelleniyor.

yine soruyorum, peki neden?

cunku ulkemizde internet teknolojisi konusunda ehil bir hakim kadrosu yok. davacinin avukati bir ekran goruntusu alarak hakime gidiyor ve ekran goruntusunu hakime gosteriyor, hakim hemen kapatma kararini onaylayarak imzaliyor ancak ne yaptigi konusunda zerre fikri yok, sonra ugra$ didin ki site acilsin. bir internet sitesini kapattirmak o kadar kolay ki anlatamam ama kapatilan bir internet sitesini actirmak o kadar kolay degil. bunyesinde hukukcu barindirmayan, herhangi bir hukuk dani$mani bulunmayan, mali anlamda hukuki yardim almaya gucu yetmeyen internet siteleri kapali kalmaya mahkum oluyorlar.

benim cagrim tum internet sitesi sahiplerine, ozellikle interaktif sozluk adi altinda yayin yapan sozluk sitelerine.

bilin ki guclerimizi birle$tirdigimiz taktirde yasalarin degi$tirilmesi konusunda dahi hukumete baski yapabiliriz. bilin ki guclerimizi birle$tirdigimiz taktirde sesimizi duyuramaycagimiz tek bir mecra bile yok. bilin ki bir gun sira bizlere de gelecek ve sira bize geldigi zaman sesimizi duyurabilme olanagimiz hic kalmayacak.

bir $eyler yapmaliyiz, eger elimizde sesimizi duyurabilme ihtimalimiz varsa bunu denemeliyiz ve sesimizi duyurmaliyiz. bu i$ sagda solda "internete sansure hayir" gibi soylemlerle ve bireysel hareketlerle olmaz. toplu bir guc ve toplu bir ses lazim. biz bilgi sözlük olarak bu toplu guc ve toplu sesin icerisinde yer almaya haziriz, siz de uzerinize du$eni yapin. son senelerde interaktif sozluk siteleri cok gozonunde ve her sozluk sitesi icerisinde istisnasiz olarak hukumetin icraatlari alabildigine ele$tiriliyor. yakin bir tarihte hukumet bu ele$tirilere kayitsiz kalmayacak ve sesimizi yukseltmemize engel olmaya cali$acak, bu cok acik. o gun gelmeden bir $eyler yapmaliyiz.

gelin hep birlikte en azindan 2 gunlugune ekranlarimizi karartalim, gelin en azindan 2 gunlugune index sayfalarimizi siyaha boyayalim. gelin 2 gunlugune ekranlarimizi karartip tum basin ve yayin kurulu$larina mail yagdiralim, devletin en ust mevkilerine mailler atarak sesimizi duyuralim.

biz bilgi sözlük olarak e$ zamanli online ki$i sayisi cok fazla olan bir site degiliz evet, bir avuc yazar arkada$imiz ile birlikte burada elimizden geldigince bilgilerimizi ve du$uncelerimiz payla$iyoruz evet ama ya bizi okuyanlar?

bilgi sozluk’un gunluk yazar sayisinin en az bin kati okuyucu sayisi var. biz yazarlarimiz ile koordineli bir hareket icerisine zaten gireriz, mesele okuyucumuza da ula$abilmek. ekranlarimizi karartip buyuk puntolarla kapkara bir ekran uzerine "birileri bizi sansurlemeden biz kendimizi sansurledik" yazarsak, ya da buna benzer bir $eyler yazarsak okuyucumuza da ula$mi$ oluruz.

gelin guclerimizi birle$tirelim, gelin bu cagriya kulak verin ve hep birlikte hareket edelim. bizim toplam gucumuz pek cok $eyi degi$tirmeye yeter. inanin birlikte cok daha guzel gunler saglayabiliriz.

ileti$im icin;

[email protected]
civeng
bu çağrıyı görmeyen bilgiç muhtemelen kalmamıştır, çünkü sitenin her açılışında bu sayfa ekrana gelmektedir...
isyankarmuhabir
hukumetimizin osmanli ozentisi oldugunun son nisanesidir . soyleki, osmanlida malumaliniz matbaa yasakti, gavur gutenberg efendi her nekadar kesfetmis olsada osmanli tebaasi icerisinde kullanimi zinhar yasak idi. daha sonralari bu yasak kaldırıldı ama genede aradan birkac yuz sene gecmesi gerekti. gunumuz turkiye cumhuriyeti hukumetide, cet lerinden gelen aliskanlıkla olsa gerek cagimizin matbaasini yasaklamaya, kısıtlamaya gitmislerdir. ilginctirki sansur ve yasaklama nedenleri aradan gecen bunca zamana ragmen degismemistir, yoneticilerimiz aleyhinde konusmalar, yazismalar oluyor, colugun cocugun, tebaanin ahlaki bozuluyor....

efendim? evet evet ulkemizin adinda cumhuriyet geciyor. yok hayir bizimki demokratik cumhuriyet onlar daha farklı. evet, butun bu yasaklar daha demokratik bir devlet olmamiz icinmis evet, haklisiniz.

olsun, varin yasaklayin, bir aksam uzeri sarayburnundan sizinde bir ingiliz muhribine binerek gozden uzaklasmaniz yakindir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol