2 haziran 2010 tbmm den israil e deklarasyon

independence
az once oylanarak kabul edilen, israil’in tbmm tarafindan kinanmasini iceren deklarasyon. $u dakikalarda meclis ba$kan vekili tarafindan okunmakta.

ps: deklarasyon kabul edilene kadar mecliste bir hayli hararetli tarti$malar ya$anmi$ti.
independence
deklarasyonun icerigi $u $ekilde;

“türkiye büyük millet meclisi, israil silahlı kuvvetlerinin 31 mayıs 2010 pazartesi sabahı, çoğunluğu türk olan, 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır. hayatını kaybedenlere allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir.

bu saldırı, birleşmiş milletler yasasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.

tbmm, birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin bu olaydan dolayı israil’i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir. bu menfur saldırının bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır.

israil hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir.

türkiye, israil’e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır.

tbmm, türk hükümeti’nden, israil ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir.

tbmm, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır.

tbmm, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve türkiye’deki musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. israil hükümeti’nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, israil milletini hedef almamalıdır.

tbmm, her zaman olduğu gibi filistin halkı ile dayanışma içindedir ve gazze’ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14914396.asp?gid=373
esrakesh
başbakanın türkiyenin düşmanı olmak ne kadar kötüdür diye dün gözdağı verdiği israil’e, partisinin neden böyle bir bildiri yayınlatmaya ilk başta karşı çıktığı merak konusudur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol