ölü ve yaralı sayısına göre başlık açmak

independence
ba$lik sana cok anlamsiz gelebilir, yazinin devamini okuyunca ba$ligin anlamini bir daha du$un olmaz mi?

bugun tuzla tershanesinde bir i$ci yine bir kaza sonucunda hayatini kaybetti, kimse konu ile alakali ne bir kelime yazdi ne de bir ba$lik acti. gundemi sonuna kadar takip eden esrakesh bile bu olayi es gecti.

sanirim mardin de bir askerimiz $ehit oldu, yine bu konu sozluge ta$inmadi.

peki neden boyle?

aciklayayim.

oyle bir ulkede ya$iyoruz ki, olu ya da yarali sayilari artik bizim icin kriter haline gelmi$ durumda. eger 1 olu 2 yarali yahut 2 olu 3 yarali falan varsa bu rakamlari artik neredeyse can kaybindan bile saymayip $ukreder hale gelmi$iz. cunku biz oyle bir ulkede ya$iyoruz ki, 16 can kayipli trafik kazalari, 17 $ehit verilen karakol baskinlari, onbinlerce hatta yuzbinlerce kurban verilen depremler bizler icin gundelik olaylar halinde. cunku biz oyle bir ulkede ya$iyoruz ki ben bu satirlari yazarken bile eminim en az 2 ki$i trafik canavarina kurban edilmi$tir ve yine cunku biz oyle bir ulkede ya$iyoruz ki bir gun icerisinde olen ki$i sayisindan daha ziyade eger o gun kimse olmemi$se haber degeri ta$iyan olay budur.

sozluk hayatimizin yan bir parcasi gibi, hayata baki$imizin yansidigi bir pencere. gun icerisinde yitirilen canlardan cok etkilenmemi$sek dogal olarak bunu sozluge de yansitmiyoruz, cunku o olay bizi detayli $ekilde etkilememi$. 1, 2 ,3 rakamlarindaki can kayiplari onem ta$imiyor bizim icin, cunku cocuklugumuzdan beri cok daha fazla sayilara $ahitiz hem de istisnasiz her gun. 4 ve yukarisi sayilarda can kayiplari halen canimizi yakar durumda cok $ukur, bu sebeple bu sayilara sahip kayiplari halen sozluge ta$ir durumdayiz.

bir de cocuklar var.

cocuklara kar$i henuz duyarliligimizi yitirmemi$iz. askeriyenin yaninda oyun oynayan cocuklarin bulduklari bir muhimmati patlatmalarini ve 1 cocugun can vermesini 4 cocugun yaralanmasini onemsiyoruz, sozluge ta$iyoruz.

du$unceme gore tespit ettigim kriter $u;

3 olu 0 yarali / 5 yarali = ba$lik acilmaz.

4 olu 8 / 10 yarali = ba$ligi acilir.

cocuklar anlaminda;

1 olu 4 yarali(extreme bir olaysa) = ba$ligi acilir.

1 olu 4 yarali(siradan bir kavga olayiysa) = ba$ligi acilmaz.

eger ba$ligin ba$indan ba$layip sonuna kadar okuduysan ba$ligin anlamini kavrami$sindir muhakkak.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol