gomalak

esrakesh
hindistan ve çinde yaşayan laccifer lacca böceğinin dişisinin yumurtalarını korumak içn salgıladığı sıvı. bu madde yumurtanın üzerinde 2-3 milimetrelik bir plaka haline gelir. böceğin salgısından elde edilen küçük plaka veya pul biçiminde satılan bu madde basınç altında eriyip oda sıcaklığında tekrar katılaşıp reçinemsi bir yapıya dönüşebilir. bu nedenle tarih boyunca dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. alkolle çözünerek mobilya cilasında kullanılır.
balkaner78
coccus lacca adlı böceğin salgısıyla oluşan bir reçine.

güneydoğu asya’daki değişik ağaçların dallarına böceğin dişisi tarafından yumurtalarını örtmek üzere kırmızı bir boya maddesiyle birlikte salgılanır. dallar üzerinde 3-8 mm. kalınlığında bir tabaka oluşturur. küçük dalların kesilmesiyle çubuk hâlinde, zamklı kabuğu dalından ayırmak suretiyle tane hâlinde elde edilir. piyasaya sürülmeden önce, çoğu kez, temizlenerek selofanda çözündürülür. süzülüp varak hâline getirilir. böylece piyasada satılan gomalak elde edilmiş olur. en çok vernik, mobilya ve parke cilâsı, elektrik yalıtkanları, mühür mumu yapımında, ayrıca kumaş apresinde kullanılır. eskiden gramofon plağı yapımında da kullanılırdı.



kaynak:http://www.msxlabs.org/forum/kimya/378083-gomalak-nedir.html#ixzz1uskkp08q
balkaner78
bir vernik türü olan gomalak geçmişte revaçta idi. ahşap doğrama, mobilya, el aletleri, silah dipçiklerinde vb. sıklıkla kullanıldı ve değerli bir vernikti. günümüzde reçine ve alkalin içerikli sentetik vernikler yerini almış olsa da eski eserlerde tercih edilen bir malzemedir. işçiliğinin özel olması materyale değer katmıştır.

kaynak:http://www.msxlabs.org/forum/kimya/378083-gomalak-nedir.html#ixzz1uslifvdm

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol