1 mayıs 2010 taksim kutlamaları

independence
30 seneden daha fazla bir zaman sonra valiligin de izni ile ve sendikalarin da mutabakata imza atmalari sonucunda sayi siniri olmaksizin taksim’de kutlanmasina izin verildi.

1977 senesinde yine taksim meydaninda yapilan 1 mayis kutlamalarinda 36 ki$i hayatini kaybetmi$, bu kutlama tarihe kanli 1 mayis ya da kanli pazar olarak gecmi$ti.

(bkz: 1 mayıs 1977)
(bkz: kanlı pazar)

i$ciler ve dolayisi ile sendikalar 1 mayisi hakli olarak mumkun oldugunca kalabalik ve ses getirecek $ekilde kutlamak istiyorlar, zira bu bir kutlamadan ziyade seslerini insanlara ve dolayisi ile yoneticilere duyurabilmenin, sikintilarini dort bir yana ciglik cigliga anlatabilmenin en bulunmaz firsati. hukumet kanadi ve dolayisi ile valilik daha once ya$ananlardan tedirgin, yine ayni $eylerin ya$anabilecegi paniginde ve dolayisi ile i$ini saglama alabilmek adina bugune kadar taksim kutlamalarina izin vermedi, cunku guvenlik riski vardi. ancak bu sene sanirim ilgili herkes duyarli davrandi ve i$cilere taksim meydani yolu acildi. umalim ki eski goruntuler ya$anmasin zira boyle bir felaket ya$anirsa bu ulke artik bu cikmazdan cok saglam bir $ekilde kurtulamaz.
esrakesh
kimi provakosyonlara alet olup, bu zamana kadar taksimde kutlanmasına engel olan kişilerin 2 mayıs’ta çıkıp; "işte bunun için izin vermiyorduk, biz size dedik" deme fırsatını yaşatmamasını temenni ettiğim kutlamalardır.
independence
1 mayıs her i$cinin, her emekcinin sonuna kadar hakettigi bir bayramdir ve bu ulkenin sahipleri olarak emekciler bayramlarini diledikleri yerde kutlayabilmeliler, buna sonuna kadar tarafim. ancak yegane tereddutum, ozellikle icerisinde bulundugumuz bu kritik gunlerde olasi bir provakasyon durumunda 1 mayıs 1977 benzeri olaylarin ya$anmasidir.

allah korusun olasi bir provakasyon ve sonucunda geli$ebilecek olaylari bu ulke artik kaldiramaz, sonucu inanilmaz kotu sonuclari dogurur ki hicbirimiz bu sonuclarin altindan kalkamayiz.
independence
hali hazirda cok fazla bir gerginlik olmu$ degil, az once minik bir tarti$ma ya$andi, $imdilik ba$ka bir $ey yok. eger bugun bu $ekilde biterse bu ulke icin cok buyuk bir sinav kazanilmi$ olacak kesinlikle.
isyankarmuhabir
su ana kadar bu ulkenin gormus oldugu en guzel bayramlardan biri yasanmaktadir. muthis katilimlidir. alanda gordugum insanlar beni oldukca sasırtmakta. 76-77 ve 78 deki 1 mayıslara katılanlar da var,isciler, emekciler de var bagdat caddesinde gormeye alıstıgımız insanlarda var,(tamam bir cogu chp saflarındalar ama bu bile onlar icin muthis bir ilerlemedir) hatta bir ara bulundugum kortejin yanından gfb icin hazirlanmis 1 mayıs pankartı tasiyan arkadaslar gecti agzim acik kaldi resmen, vamos dan beklerdim boyle bir hareketi. demekki neymis gun dayanisma ve kardeslik gunuymus, gun hak arama ve hak alma gunuymus. guzel gunler gorecegiz, gunesli gunler.
independence
$u anda resmi olarak sonra erdi ancak alanin bo$almasi yine de bir iki saat surecektir. cok guzel bir gundu, cok guzel bir $olendi. insanlarin yasaklarla sinirlandirilmamasi gerektigini, turk insaninin bayrami bayram gibi kutlayabilecegini, uzerine herhangi bir baski ve yasak getirilmesinin cok gereksiz oldugunun herkese kanitilandigi bir $olen oldu. acikcasi cok tedirgindim ama 200 bin insanin bir arada minicik gerginlikler haricinde tam bir co$ku icerisinde kutlayabilecegini ben de gordum ben de ogrendim.

anla$ilan o ki insanlarimiza guvenmemizin gerekliligi bir kere daha yuzumuze tokat gibi carpildi bugun. helal olsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol