placozoa

pipisik
animalia > metazoa > parazoa > placozoa

şubenin tek üyesi olan trichoplax adhaerens en basit çok hücrelidir. aynı zamanda, şimdiye kadar bilinen en az miktarda dna içeren hayvansal organizmadır.
ağız ve sindirim sistemi bulunmaz. vücudu yassı ve asimetriktir. yassı vücut yüzeyindeki tek tabakalı yassı epitel hücrelerinin her biri, bir adet kamçı taşır.

daha önceleri varsayılan radyal simetrili, basık, planoyit ataya benzerlik gösteren canlının simetrisinin birincil mi yoksa ikincil mi olduğu bilinmemektedir. bu nedenle bazı bilim adamları bunların yassılaşmış blastula evresinden türediğine inanmış ve bu şubeyi ilkel bir grup olarak kabul etmemiştir.

1896 yılında avrupa’da bir akvaryumda bulunan küçük, yassı vücutlu ya da küremsi yapıda ki canlıya trichoplax adhaerens denilmiştir. bu placozoa şubesinin tek ve günümüzde yaşayan örneğidir. hayvana benzeyen bu canlı, serbest yaşayan, 0.1-3 mm. çapında, gevşek yapılı, kasılgan bir yapıda vücudu vardır. renksidirler, nesnelerin üzerinde silleriyle çok yavaş sürünür gibi hareket ederler. bölünme ve tomurcuklanma ile eşeysiz olarak çoğalırlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol