hirodes

alorarola
incil’de beş ayrı kişinin adıdır:

1. i.ö. 40 ile 4 yılları arasında filistin’i roma adına yöneten büyük hirodes’tir. büyük hirodes öldüğünde krallığı üç oğlu arasında paylaşıldı: yahudiye ile samiriye hirodes arhelas’a (i.ö.4 - i.s.6) çelile ile pereya hirodes antipa’ya ’i.ö.4 - i.s.39) ve kuzeydoğu toprakları filipus’a (i.ö.4 - i.s.33/4) verildi.

2. hirodes’lerin en zalimi olan hirodes arhelas’ın adı. matta 2.22’de geçiyor. kötü idaresinden ötürü yahudiye ile samiriye’nin yönetimi daha sonra bir roma valisine verildi (i.s.6).

3. tetrark (bölge kralı) hirodes olarak da tanınan hirodes antipa, kendi üvey kardeşi filipus’un eşi hirodiya ile evlenebilmek için ilk eşini boşadı. hirodes antipa, bu evliliğe kutsal yasa’ya aykırı diye karşı çıkan yahya peygamberi tutuklatıp öldürttü. isa mesih’i yargılanmak üzere pontiyus pilatus’a yollayan da aynı hirodesti.

4. büyük hirodes’in torunlarından kral 1. hirodes agripa, i.s.37 ile 44 yılları arasında filistin’in çeşitli bölgelerini yönetti. 44. yılındaki ölümü incil’de kaydedilmiştir.

5. 1. hirodes agripa’nın oğlu olan 2. hirodes agripa, babasının krallığını i.s.48 yılında miras aldı. pavlus’un duruşmasında bulunan, bu agripa’ydı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol