yuhanna nın birinci mektubu

alorarola
(bkz: incil)

mektubun içeriği;

yuhanna, metubunun birkaç amacı olduğunu söyler:

ilk olarak mesih’in kimliği üzerinde durur. mesih, baba’yla birlikteydi, sonra beden alıp dünyaya geldi ve bizlere görüntü. o tanrı oğlu’dur. günahları ortadan kaldırmak ve iblis’in yaptıklarına son vermek için geldi. gerçek olan’ı (tanrı’yı) tanımamız için bize anlama gücü vermiştir.
yuhanna, mektubun ikinci kısmını şöyle açıklıyor:
bunları size, günah işlemeyesiniz diye yazıyorum. gerçekte mektubun tamamı günah konusunu uzun uzun işler. inanan, mesih pak olduğu gibi kendini pak kılar. ve günah içinde yaşamaz. ne var ki, günahımız yok dersek, kendimizi aldatırız ve içimizde gerçek olmaz. ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan tanrı, günahlarımız bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır. günaha karşı sahip olduğumuz seçenek, mesih’in buyruklarına uyup birbirimizi severek, ışıkta yürümektir. çünkü sevgi tanrı’dandır. tanrı sevgidir.
yuhanna ayrıca, ben bunları tanrı oğlunun adına iman eden sizlere, sonsuz yaşama sahip olduğunuz bilesiniz diye yazdım diyor. böylesine güven veren bilgi, yaşam ve iman tekrar tekrar işlenen konulardır.
yuhanna başka bir ayette diyor ki, bunları sizi saptırmak isteyenlere ilgili olarak yazmış bulunuyorum. yanlış öğeti yayan bu kişiler, isa’nın beden alıp dünyaya geldiğini inkâr ediyorlardı. mektubun önemli bir bölümü, büyük olasılıkla bu kişilerin küçümsediği gerçekleri vurgulamak için kaleme alınmıştır. mektupta sıkça tekrarlanan kavramlardan biri de gerçek kavramıdır.

sonraki mektup;

(bkz: yuhanna nın ikinci mektubu)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol