filimun a mektup

alorarola
(bkz: incil)

mektubun içeriği;

pavlus bu mektubu filimun, afiya, arkipus ve filimun’un evinde toplanan imanlılara yazmakla birlikte, seslenmek istediği esas kişi, büyük olasılıkla kolose’deki topluluğun önderlerinden biri olan filimun’dur. pavlus ondan övgüyle söz ediyor. onu sevgili emektaşımız diye adlandırıyor ve hapisten salıverildikten sonra onun yanına gitmeyi umuyor.
pavlus, tutukluluğu sırasında filimun’un kaçak kölesi onesimus’la tanışır. yazdığı bu mektupta da onesimus için filimun’dan önemli bir ricada bulunur. onesimus, pavlus’un aracılığıyla iman etmekle kalmamış, onun sevgisini kazanmış, güvenilir ve sevgili bir kardeş olduğunu da kanıtlamıştır.
onesimus, kaçak dolaşan bir köle olarak roma yasalarına göre ölüm cezasına çarptırılabilirdi. ayrılırken filimun’u soyduğu da sanılıyor. ama pavlus, her şeye rağmen filimun’dan onesimus’u aynı imana sahip sevgili bir kardeş olarak kabul etmesini rica eder.
öyle görülüyor ki, mektup, koleselilere yazılan mektupla aynı zamanda, büyük olasılıkla 60 yıllarında roma’dan yazıldı. onesimus’un kendisi koloseliydi ve oraya tihikus’la birlikte döndü.

sonraki mektup;

(bkz: ibranilere mektup)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol