efeslilere mektup

alorarola
(bkz: incil)

mektubun içeriği;

bu mektup tanrı’nın mesih isa aracılığıyla gerçekleştirdiği yüce tasarıyı gözler önüne seriyor. tanrı’nın bu tasarısı, inanlıları, inanlılar topluluğunu ve mesih’i kapsıyor. pavlus’a göre biz inanlılar bir zamanlar günah içinde ölüydük, ama merhameti bol olan tanrı. bizi mesih’le birlikte yaşama kavuşturdu. bizleri kendi kutsal ve kusursuz oğulları olmak ve yüceliğinin övülmesi için yaşamak üzere önceden seçmiştir. tanrı’nın öngördüğü iyi işleri yapmamız için mesih isa’da yaratılmış olarak tanrı’nın eseriyiz.

inanlılar yalnız tanrı’ya değil, birbirlerine de yakın olmalıdırlar. mesih yahudilere diğer uluslar arasındaki düşmanlık duvarını yıkmıştır. buna göre her iki topluluktan inananlar da tanrı’nın ev halkındandır. pavlus’un müjde’yi diğer uluslara ulaştırmakla görevlendirildiğini anlatır.

pavlus bundan sonra inanlılar topluluğundan söz eder. inanlılar topluluğu, korunması gereken bir birlik içindedir. topluluğun üyeleri topluluğu geliştiren ayrı ayrı ruhsal yetenekler verilmiştir. tanrı’nın inanlılar topluluğuna ilişkin tasarısını açıklamaya çalışan pavlus, çeşitli benzetmeler kullanır. mesih, bedene benzetilen toplulğun başıdır. topluluk da o’nun önderliğinde gelişmektedir. bir yapıya benzetilen topluluk hem kutsal bir tapınak hem de tanrı’nın konutudur. diğer bir yer de mesih’in gelini olarak tanıtılıyor. inanlılar topluluğu aynı zamanda tanrı’nın bilgeliğini göklerdeki ruhsal güçlere gösteren araçtır.

tanrı’nın tasarısı öncelikle mesih’le ilgilidir. tanrı her şeyi, tüm yönetim ve hükümranlıkların, tüm güç ve egemenliklerin üstüne çıkardığı, mesih’te birleşmeyi tasarladı.
tanrı’nın tasarısını bu şekilde açıklayan pavlus, mektubunu okuyanların şimdi artık inanlılar olduğunu düşünerek yaşamlarında yer alması gereken değişiklikleri de vurguluyor. eşler, anne babalarla çocukları, kölelerle efendileri arasındaki ilişkileri özellikle konu ediyor. pavlus’un inanlılar için yaptığı dualar ve şeytan’ın saldırıların karşı koyabilmek için inanlıların kuşanması gereken ruhsal silahlara ilişkin uyarılar mektubun önemli konularındandır.

sonraki mektup;

(bkz: filipililere mektup)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol