sicilya savunması

pipisik
1. e4 c5 ile şekillendirilen bir savunma.

yarak gibi olacaktır beyaz bundan sonra. çok afedersiniz, böyle söylemem gerekiyordu. genç arkadaşlar da okuyacaklar, feyz alacaklar bu yazdıklarımdan, biliyorum ama başka türlü ifade edemem ben bunu!

o e4 açılışını yapan hanzo beyaz, bu cevap olmazsa hemen arkasından da d4 oynayacaktır ki merkezde güçlenmek için, yapamaz artık. başlarda biraz sıkıntılı olabilir, yılmayın siyahlar; oyunun ortalarına doğru c sütununa yapacağınız baskıyla ve allah’ın izniyle amına korsunuz götü kalkmış ibnelerin, merak etmeyin.

porno film mi çekiyoruz, satranç mı anlatıyoruz amk?
ncan
satrançta; siyahın, beyazin 1.e4 hamlesine olasi cevaplarından biridir ve 1...c5 hamlesi ile başlar. (bilmeyenler için, beyaz şahın önünden piyonunu 2 ileriye sürer ve siyahlar da, şahla veziri yanlış dizmemişlerse vezirin yanında olan filin önündeki piyonu -bir başka deyişle, eğer tahtanın sağına beyaz kare gelecek şekilde doğru dizmişlerse taşları- beyaz kareli filin önündeki piyonu 2 ileriye sürer. bu savunma, sicilya savunması olarak adlandırılır.)

sicilya savunması, bugün satranç teorisinde en çok oynanan açılış konumundadır. çünkü en asimetrik konumları yaratır ve siyahın kazanç şanslarını - piyon formasyonunda yarattığı dengesizlikle- arttırma amacını güder.

sicilya savunmasını bazı varyantları için;

(bkz: najdorf varyantı) *ki bu varyantın pek çok varyantta olduğu gibi altdalları mevcuttur bunlardan bir ikisi; (bkz: zehirli piyon varyantı), (bkz: fischer-sozin varyanti)

(bkz: dragon varyantı)
(bkz: hizlandırılmış dragon varyantı)
(bkz: richter rauzer varyantı)
(bkz: sveshnikov varyantı)
(bkz: kalashnikov varyantı)
(bkz: paulsen varyantı)
(bkz: kan varyantı)

yukarıda sayılan varyantlar siyahin olasi cevaplarinin isimleridir ve 1.e4 c5 2.af3 d6 (ac6 ve e6) 3.d4’ten sonra oluşurlar.
pek azını saydığım bu varyantlar pratikte en çok karşılaşılanlardır.
pratikte sicilya savunmasının en bilinen ismi garry kasparov’dur ve najdorf varyantını o "yeniden bulmuştur."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol