kistik fibrozis

elma sekeriiii
bu hastalığı taşıyan anne babanın, hasta gen yapıtaşlarının biraraya gelmesiyle çocuklarında ortaya çıkan durum genelde ölümcüldür. çünkü bu hastalığın temelinde doğumdan sonra birden çok iç organın etkilenip işlevsel bozukluklara uğraması yatar.


"bu hastalığa yakalananların balgam çıkarmaları güçleşmektedir. küçük hava yollarının balgamla tıkanması nedeniyle akciğer rahatsızlıkları (öksürük, hırıltı, zatürre, bronşit) oluşur. bu tür hastalarda pankreas işlevini yapmadığı için alınan besinler sindirilemez. tedavi edilmezse, yeteri kadar kilo alamaz ve büyümeleri geri kalır. yine ter bezlerindeki bozukluk nedeniyle terleri normal çocuklara göre daha fazla tuzludur. fazla tuz kaybetmeleri, özellikle sıcak havalarda fazla terleme sonucu çocuğu susuz bırakıp, sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. bebeğin kistik fibrozis hastası olduğu anlaşılırsa ailenin izniyle düşük yaptırılabilir."
elma sekeriiii
hastalık hakkında bir örnek için:


http://gundem.milliyet.com.tr/ayni-hastaliktan-3-cocuklarini-kaybettiler/gundem/gundemdetay/04.12.2012/1636872/default.htm

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol