ankara savaşı

carpediem
saglanmis olan anadolu turk birliginin yeniden bozuldugu savas.bu savasin sonunda osmanli devleti buyuk bir yikilma tehlikesi atlatmistir.
made in heaven
bu savas sonunda timur’a esir dusen yildirim beyazid timur tarafindan demir bir kafes icerisinde bati anadoluda dolastirilmistir..bu manevi aciya dayanamayan beyazid 1403’te vefat etmistir.bazy yerlerde beyazyd’yn yuzugundeki zehiri icerek intihar ettigi de yazylmystyr.
serco
timur, cengiz imparatorlugu’nu yeniden kurmak amaciyla faaliyetlere baslamisti. iran’i almis, hindistan’a da seferler duzenlemisti. azerbaycan ve bagdat emirleri korkularindan yildirim bayezid’e sigindilar. timur emirleri geri istediyse de, yildirim bayezid bunu reddetti ve bu olaydan dolayi timur ile yildirim bayezid’in aralari acildi. anadolu’ya giren ve sivas’i yagmalayan timur, secme askerlerden olusan ordusu ile birlikte anadolu’da ilerlemeye devam etti. osmanli ordusu da harekete gecti. iki ordu ankara’da cubuk ovasi’nda karsilastilar.

yapilan ankara savasi’nda yildirim’in kuvvetlerinden olan kara tatarlar’in, timur tarafina gecmesi osmanli ordusunun dagilmasina neden oldu (20 temmuz 1402).

yildirim bayezid, timur’a esir dustu. bu savas osmanli devleti’nin 50 yil kadar duraklamasina neden oldu. anadolu turk birligi dagildi ve anadolu’daki beylikler tekrar ortaya cikarak guclendi. bassiz kalan osmanli devleti’nde karisikliklar basladi.

osmanli devleti’nin dort ayri bolgesinde, sehzadeler tarafindan dort ayri devlet ilan edildi. bursa, iznik ve izmit, timur tarafindan yagmalanip yakildi, izmir isgal edildi. 1402’den 1413’e kadar surecek olan bu iktidar boslugu ve taht mucadeleleri donemine fetret devri adi verildi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol