tolga candar

death in babylon
tolga candar 1959 yilinda mugla’nin milas ilcesinde dogdu. ilk, orta ve lise ogrenimini milas’ta tamamladiktan sonra ankara’ya, orta dogu teknik universitesi’ne gitti. odtu muhendislik fakultesi insaat bolumu’nde ogrenim goren candar, tiyatro calismalari icin odtu oyunculari’na, halk muzigi calismalari icin de turk halk bilimleri toplulugu’na devam etti.

universitenin ucuncu sinifinda iken, uc arkadasi ile birlikte kurduklari cagdas turku toplulugu adi altinda ilk albumleri olan"bekle beni"yi yaptilar. bu album ayni zamanda tolga candar’in profesyonel muzik yasamina adim atmasina zemin hazirlar.

bekle beni albumunde oldugu gibi, yine eftal kucuk ve tolga candar bestelerinden olusan "delikanliya" adli bir album daha yapan topluluk, dagilir. bunun uzerine candar muzik yolculuguna yalniz devam eder.

bir yandan beste calismalarina devam eden candar, diger yandan da "turkuleri ege’nin" adli bir album hazirlar. bu albumun gordugu yogun ilgi, tolga candar’in muzik yolculugunda izleyecegi yolu da belirlemis olur.

muzik calismalarinin yani sira cesitli dergilerde yazilar da yazan candar, felsefe, sosyoloji, siyaset bilimi konularina ilgi duymaktadir.

candar’in en buyuk tutkularindan birisi de havaciliktir. 1977 yilinda odtu dokuz ay surecek olan boykot surecine girince, okulun gelecegi konusundaki belirsizlik ortaminda candar, hava harp okulu sinavlarina girer. sinavlari basariyla tamamlar ve izmir cumaovasi meydaninda (bugunku adnan menderes havaalani) t-41 ucagi ile egitim ucuslarina katilir, ancak ucuslari tamamlamadan, sekizinci sorti sonunda kamptan ayrilir ve odtu’ye geri doner, ancak icindeki ucma istegi hicbir zaman yok olmaz.

cagdas turku toplulugu ile yaptiklari "bekle beni" ve "delikanliya" adli albumlerden sonra candar, sirasiyla "turkuleri ege’nin", "harman", "turkuden sarkiya", "sen turkulerdesin", "kar yangini", "turkuleri ege’nin 2", "sular gibi", "’turkuleri ege’nin 3" ve soprano seza kirgiz ile birlikte seslendirdikleri "asikar" adli albumlere imza atti.

belgesel film muzikleri ve tiyatro muzikleri de yapan candar evlidir ve 8 yasinda karya adinda bir oglu vardir
xerxes
ege türkülerini müthiş bir üslupla yorumlayan sanatçı bir abimiz. özellikle "türküleri egenin" isimli bir türkü albümü serisi vardır kendisinin ve her müzikseverin arşivinde olması gereken bir seridir...
forlindon
4 kez konserine gitme şerefine nail olduğum odtü inşaat mezunu şahane sesli bir sanatçı...ege türkülerine yeniden hayat veren sanatçılardandır...mesela çökertme türküsünü ondan güzel okuyana denk gelmedim...
tetik
yeni yeni adını duymaya başladığım türkücü.çökertmeyi bir okuyuşu var ki aman allah’ım.yürek titreten,insanı coşturan sesi insanı adeta başka alemlere götürüyor

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol