17 temmuz 1968 itu baskıni

pipisik
itü öğrencilerinin kaldığı itü talebe yurdu, 6. filo`ya karşı yapılan protesto eylemleri nedeniyle 17 temmuz 1968’de polis tarafından basıldığı tarih.

baskında, istanbul üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisi ve türkiye işçi partisi (tip) üyesi vedat demircioğlu camdan aşağıya atılarak ağır yaralanır ve 24 temmuz günü de ölür.

1943 konya doğumlu istanbul üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisi ve türkiye işçi partisi(tip) üyesi vedat demircioğlu`nun 24 temmuz 1968`de ölümü üzerine devrimci öğrenciler eylem kararı alırlar. aksaray`daki tip binasında ve itü`de toplanan türkiye işçi partisi(tip) çizgisindeki fikir kulüpleri federasyonu (fkf) üyesi öğrenciler kollarına taktıkları siyah bantlarla vilayet`e doğru yürüyüşe geçerler. ilk eylem, itü öğrencilerinden 30-40 kişilik bir grubun öğle saatlerinde vilayet`e üzerinde `katiller` yazılı bir çelenk bırakma eylemi olur. polis 10 göstericiyi gözaltına alır. istanbul üniversitesi önünde toplanan deniz gezmiş`in de aralarında bulunduğu devrimci öğrenci birliği(döb) üyesi öğrenciler, çemberlitaş`ta durdurulurlar. polis ile öğrenciler arasında çatışma çıkar ve 47 öğrenci tutuklanır.

ertesi gün, 25 temmuz`da vedat demircioğlu`nun cenazesi kaldırılacaktır... ancak cenaze polis tarafından gece vedat demircioğlu`nun ailesine teslim edilerek konya`ya doğru yola çıkarılır. vedat demircioğlu, öğle saatlerinde memleketi konya`da toprağa verilir.

sembolik olarak yapılan cenaze töreninde ise; `hükümet istifa`, `katil sükan` sloganlarıyla vilayet`e doğru yürüyüşe geçen gençlerin önü cağaloğlu`nda kesilir. polisle öğrenciler arasında çatışma çıkar. ara sokaklarda polisle öğrenciler arasında kovalamaca başlar. polisle öğrenciler arasında deyim yerindeyse tam bir taş savaşı yaşanır. büyüyen çatışma askerlerin müdahalesiyle önlenir. polisin sert müdahalesi sonucunda yaralılar ve çok sayıda gözaltı vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol