cominform

seeyouindisneyland
"istihbarat" degil de "irtibat" ile alakasi olan bir teskilat idi, savas sonrasi kizil ordu kontrolu altinda kalan avrupa ulkelerinde yeniden olusturulmakta olan comintern cizgisinden disari cikilmamasi icin mobilize edildi. isledigi muddetce sovyet dis siyasetinin baslica araclarindan oldu.

esasinda cominform’u vucuda getiren eylul 1947 polonya toplantisini stalin’in organize etmek istemesinin nedeni dogu avrupa komunist partileri arasinda temmuz 1947’de abd muhtarliginda toplanan marshall yardimi konferansinin kafalari karistirmasidir. bazi kadrolar, "ordan da destek alalim, obur taraftan da" seklinde konusmaktaydilar, ne beyaz saray’in, ne kremlin’in hosuna gitmisti.

stalin’le papaz olan tito’nun partisi dislaninca teskilat merkezi 1948’de bucharest’e tasinir belgrad’dan. 1955’te kruscev’in yugoslavya ile arayi duzeltmesinden sonra teskilat ilga edilir.

1947-1956 arasinda cikan, bugun bir kac ingilizce sayisina bakip tamamen okunamaz buldugum bir de dergisi vardi, su baslikla cikan: "kalici bir sulh, kalici bir halk demokrasisi icin".

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol