şakir eczacıbaşı

esrakesh
1993 yılından beri istanbul kültür ve sanat vakfı yönetim kurulu başkanlığını yürüten fotoğraf sanatçısı, yazar.

fransa’nın "sanat ve edebiyat şövalyesi nişanı" ve "t.c. devlet üstün hizmet madalyasıyla ödüllendirilmiş oğlan sanatçı dün yaşamını yitirmiştir.
independence
hayati $u $ekilde gecmi$ rahmetlinin.

-------------------------------------------------------------------------------

1929 yılında izmir’de doğan şakir eczacıbaşı, robert kolej’deki öğreniminden sonra, londra üniversitesi eczacılık okulu’unda okudu. türkiye’ye dönüşü sonrası 1953’te vatan gazetesinin ünlü sanat yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı.

eczacıbaşı ilaç kuruluşu’na 1955’te katılan eczacıbaşı, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran tıpta yenilikler dergisini yayımladı. ayrıca, uluslararası şenliklerde ödüller alan eczacıbaşı kültür filmleri dizisini 1960-1962 döneminde sabahattin eyuboğlu ve pierre biro ile birlikte hazırladı. bunlardan "renk duvarları" 1964 yılında avrupa konseyi’nin kültür filmleri ödülü’nü kazandı.

1954’te, onat kutlar’la birlikte türk sinematek derneği’nin kuruluşuna öncülük etti ve on yıl süreyle başkanlığını yaptı.

iş yaşamında 1970’li yıllarda eczacıbaşı ilaç kuruluşunun genel müdürlüğüne gelen şakir eczacıbaşı, 1980’de eczacıbaşı topluluğu yürütme kurulu başkanı, 1993’te de eczacıbaşı holding yönetim kurulu başkanı oldu.

1966 yılında kurduğu basketbol, voleybol ve masa tenisi takımları birçok kez türkiye şampiyonluğu kazandı. yıllarca avrupa kupalarında türkiye’yi temsil eden eczacıbaşı spor kulübü’nün 1996 yılına değin başkanlığını sürdürdü.

fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960’larda ilgilenmeye başlayan şakir eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi çekerek çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. türkiye’de on beş, çeşitli batı ülkelerinde yirmi beş fotoğraf sergisi düzenledi; seçme fotoğraflarını içeren anlar/moments(1983), türkiye renkleri (1997), kapılar ve pencereler (2001), bir seçki: 1965-2005 (2005) kitapları yayımlandı.

1968’den başlayarak türkiye: bir portre, istanbul görüntüleri, türkiye’den insan manzaraları, balıkçılar, evler, yollar… sokaklar..., çarşılar... pazarlar..., kahvehaneler temalı, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının yer aldığı eczacıbaşı renkli fotoğraf yıllıkları’nı hazırladı bu yayınlarda bilinmeyen birçok genç fotoğrafçıyı da tanıttı. bernard shaw’dan gülen düşünceler, oscar wilde’dan tutkular, acılar, gülümseyen deyişler adıyla yaptığı derleme kitapları büyük ilgi uyandırdı.

şakir eczacıbaşı, 1972 yılında, abdi ipekçi’nin isteği üzerine, milliyet sanat dergisinin kuruluşuna da öncülük etti.

fransa’nın sanat ve edebiyat şövalyesi nişanı ve tc devlet üstün hizmet madalyası ile ödüllendirilen şakir eczacıbaşı, 1996’da iş yaşamından ayrıldı ve 1973 yılında dr. nejat f. eczacıbaşı önderliğinde kurulan ve yıllar içinde türkiye’nin kültür-sanat yaşamına yön veren, en büyük kültür-sanat kurumu olan istanbul kültür sanat vakfı’nın yönetim kurulu başkanı oldu ve vakfın kurumsallaşmasında büyük rol oynadı.

çalışmalarına "istanbul festivalleri" başlığı altında, bir buçuk ay süren tek bir festival düzenleyerek başlayan iksv, on altı yılı aşkın bir süre vakfın yönetim kurulu başkanlığını sürdüren şakir eczacıbaşı’nın önderliğinde, uluslararası ölçekte beş festival düzenleyen bir kurum olarak önemini perçinledi. 1980 sonrasında başlatılan sinema günleri’nin kısa zamanda uluslararası istanbul film festivali’ne dönüşmesi ve avrupa’nın sayılı film festivalleri arasında bugünkü saygın konumuna gelmesi şakir eczacıbaşı’nın bizzat festivale verdiği emek sayesinde gerçekleşti. eczacıbaşı ayrıca, 1988 yılından bu yana festival filmlerinin sansürsüz olarak sinemaseverlerle buluşmasına da önayak oldu. kısıtlı olanaklara rağmen yurtiçi ve yurtdışında dinamizmi ve içeriğiyle büyük saygınlık kazanan
uluslararası istanbul tiyatro festivali’nin 1989 yılından bu yana devam ediyor olmasında da büyük payı bulunuyor.

ülkemizde yeni, planlı ve verimli bir "kültür yaşamı" yaratılması gerektiğine inanan şakir eczacıbaşı, iksv’deki çalışmalarına ek olarak türkiye’nin düşünce ve kültür yaşamının önde gelen isimleriyle birlikte kültür girişimi’ni kurdu. kültür girişimi, 1998 yılından bu yana yedi önemli kültür sempozyumu gerçekleştirdi. bu sempozyumlarda yürütülen tartışmaları içeren değerli kitaplar da iksv tarafından yayımladı.

şakir eczacıbaşı, sanatseverler için sanat ile tasarımın buluştuğu özel ve sınırlı sayıda armağan eşyalar hazırlayan iksv tasarım’ı hayata geçirdi ve dört yıllık büyüme sürecinde seçilen sanatçılardan yapılan tasarımlara kadar en küçük ayrıntıyla bizzat ilgilendi.

şakir eczacıbaşı istanbul kültür sanat vakfı’na şişhane’deki yeni binasını kazandırarak dr. nejat f. eczacıbaşı’nın vakfın kendine ait bir mekân yaratma yolunda attığı adımları tamamladı. iksv ile yeniden yaşam bulan deniz palas, ev sahipliği yaptığı farklı mekânlarla kentin hareketli kültür yaşamının sürekli bir parçası olarak şakir eczacıbaşı’nın hayalini gerçekleştirmeye devam edecek.

şakir eczacıbaşı’nın anılarını derlediği kitabı, önümüzdeki günlerde yayımlanacak.

----------------------------------------------------------------------------

topragi bol olsun.

http://www.iksv.org/detay.asp?id=280

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol