vakıflar kanunu

elma sekeriiii
vakıflar kanunu, daha önce; osmanlı döneminde cemaat vakfiyeleri olarak bilinen dernek benzeri klüplerin cumhuriyetle birlikte vakıf olmalarıyla; 1923’te isimlerine çıkarılan kanundur.
lozan antla$masında da bahsi geçen bu kanun, azınlık hakkı olarak görülmektedir.
ancak günümüzde, vakıfların kendi ve din büyüklerinin üzerine hak sahibi oldukları mal ve mülkiyetler, geçmi$te el konuldugu için oldukça sıkıntılı bir hal almı$tır.
ab’nin güdümüyle, lozanda adı geçen haklarına kavu$mak için haklarını arayan vakıflar; 2008 $ubatında degi$tirilen hükümle devlet tarafından gasp edilen mallarını geri alabilmektedirler. tamamen olmasa da iyi niyetli bir degi$ikliktir bu.

vakıflardan kastedilen $ey, cemaat, din ve azınlık olarak nitelendirilebilecek her türlü vakıflardır.
elma sekeriiii
yeni olanı 2008 $ubat’a çıkarılıp onaylanmı$tır.

yeni bir yasaya ihtiyaç duyulmasının bir kaç sebebi vardı...

bir defa vakıflar ile ilgili yasalar çok dağınık bir şekilde idi, ayrıca karmaşık bir yapılanma mevcut idi. bütün bunları bir yasa içinde toplamak, vakıfları daha etkin ve modern hala getirmek, denetim işini daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmak ve vakıflara ait olan gayri menkullerin daha ekonomik bir
şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bu yasa çıkartılmıştır.

elma sekeriiii
bu yasa hazırlanırken çok titiz davranılmış ve bu konunun muhataplarının katıldığı 12-18 mayıs 2003 tarihinde “vakıf medeniyeti sempozyumu” ile, ankara üniversitesi hukuk fakültesi ile birlikte yerli ve yabancı bilim adamlarının katıldığı “uluslar arası vakıf sempozyumu” düzenlenmiştir. daha sonra vakıflar genel müdürlüğünde yerli ve yabancı bilim adamlarımızdan ve üst düzey bürokratlardan oluşan bir komisyon kurularak hazırlanan bu yasa hakkında ayrıca 100 den fazla kuruluştan görüş alınarak son şekli verilmiş ve yasalaşmıştır.

elma sekeriiii
yeni vakıflar kanunu ile, vakıf kurmak kolaylaşıyor, vakıflar genel müdürlüğü sağlıklı ve modern bir teşkilat yapısına sahip oluyor, tüm vakıflara eşit haklar getiriliyor ve en önemlisi vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için daha etkin bir yapılanma getirilmektedir.


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol